2010. április 28., szerda

ROYAL WARRIORS (1986)

David Chung, 香港

A girls with guns imitációk tucatjait elindító YES, MADAM! (IN THE LINE OF DUTY 2) után a malajziai születésű hongkongi akciókirálynőt, Michelle Yeoh-t a ROYAL WARRIORS-ban (IN THE LINE OF DUTY 1!) vetették be újra . A dinamikus, kőkemény akciózásokat egy ma már butuskának ható, egyszerűre sarkított történet fogja egységbe: háborús veterán terroristák megpróbálják kiszabadítani a Japán - Hong Kong repülőjáraton utazó letartóztatott társukat, de a szabadságát töltő hongkongi rendőrnő (Michelle Yeoh), búsképű japán Interpol ügynök (Hiroyuki Sanada), bájgúnár szekuritis (Michael Wong) alkotta botcsinálta triónak sikerül meghiúsítani a műveletet. A banda HK-ban maradt fele bosszút esküszik, és nekilátnak leszámolni a médiában hősként ünnepelt hármassal. Kegyetlenségüket mi sem jellemzi jobban, mint hogy nem a Yeohnak irritáló módon udvarló Michael Wongot teszik először jégre, hanem Sanada aranyos kis japán famíliáját.

Innentől akció akció hátán, jóval kevesebb ripacskodással, mint ami a YES MADAM-ban volt. A koreográfus egy kevésbé közismert név: Mang Hoi. A Sammo Hung Action Team tagságival rendelkező kölyökképű színész/kaszkadőr ez idő tájt Corey Yuen Kwai-t segítette ki olyan filmekben, mint a YES MADAM, vagy a kiváló RIGHTING WRONGS. A szólóban jegyzett ROYAL WARRIORS egy nem elhanyagolható tehetségű ringmestert fed fel, akit később rossz útra térített a szerelem: saját filmet rendez barátnőjének, Cynthia Rothrocknak. A BLONDE FURY-t követően úgy kiritkásodik a filmográfiája, mint az én hajam, miután megnéztem egy amerikai Rothrock produkciót a Hálózat Tévén.

A D&B produkciós iroda (Dickson Poon, Sammo Hung és John Sham) IN THE LINE OF DUTY sorozatának több epizódjához hasonlóan itt is egy operatőrt ültettek a rendezői székbe, méghozzá nem is akármilyet. Az éjszakai bárban lezajló, John Woo látványosságaival vetekedő gunfunál mutatkozik meg csak igazán, hogy a DON’T PLAY WITH FIRE és a THE IMP operatőre volt a főnök. David Chung később Tsui Hark felügyelete alatt folytatja rendezői karrierjét (I LOVE MARIA, WEB OF DECEPTION), majd feladja és visszamegy sikeres dp-nek.


Hiába szeretnénk elbagatellizálni érdemeit, Michael Wong (THE CASE OF THE COLD FISH) mellett nem mehetünk el szó nélkül. A partra vetett halként Hong Kongba került ABC (American Born Chinese) stílszerűen egy tátogó aranyhallal is összeméri színészetét - 0:1 a hal javára. Szerepe szerint megölik, de visszatér, legalábbis metafizikai értelemben: a gazfickók a temetőből kiássák koporsóját, és egy daru segítségével fellógatják az ég (tian) és föld (di) közé. "Amíg a tian/di közt vagy, lelked nem talál megnyugvást", tartják a kínaiak. Lényegében a teljes finálé a "Michael Wong" feliratú (!) koporsó körül folyik, beigazolva annak a jövendőmondónak szavait, aki a kis Michaelnek annak idején megjósolta: bölcsőd és koporsód lesz a hongkongi filmgyártás.

A forgatás során fellépő nyelvi problémákra így emlékszik vissza Michelle Yeoh: „Se Michael, se Henry (Sanada) nem beszélt kantoniul, és az én kiejtésem is meglehetősen kezdetleges volt. Mivel hangrögzítés nélkül dolgoztunk, nekünk ez nem okozott túl nagy problémát, de szegény rendezőnek rendesen meggyűlt a baja velünk, mert akárhányszor kantoniul próbáltunk megszólalni, a teljes stáb röhögőgörcsöt kapott. Ezért Henry és Michael legtöbbször a kínai szöveggel megegyező hosszúságú angol párbeszédekkel kommunikálták dialógusaikat, és engem is valaki más szinkronizált le utólag. Egészen a RENDŐRSZTORI 3-ig nem hallhatta a közönség az igazi hangomat.”

Ez a sokak számára emblematikus jelentőséggel bíró videoklasszikus (állítólag „Ultra Force” címen futott nálunk, de a Zoom kazettája egy néhány évvel későbbi Moon Lee filmet tartalmaz) olyan elementáris módon szolgálja ki az akcióra éhes nézők igényeit, hogy az majdnem sok is. A végső leszámoláskor begördülő, olasz posztapokaliptikus sci-fibe illő szuperjárgány már tényleg nem kellett volna. Ha a forgatókönyvíróknak nem is, a tetves mozijegyedért az életüket kockára tevő közreműködőknek kijár a respekt. Az optimistábbak reménykedhetnek, hogy Fortune Star katalóguscím lévén talán nálunk is megjelenik az Akció Klasszikusok DVD-sorozatban. Second unit: Johnnie To.