2008. május 10., szombat

THE CASE OF THE COLD FISH (1995)

Jamie Luk, 香港

Danny Lee (a THE KILLER zsaruja) az alvállalkozásban működtetett produkciós-irodáján keresztül élte ki fakabáthoz fűződő vonzalmát. Ez volt a Magnum Films, ahová még a város legkeményebb rendőrnyomozója is bedolgozott szkript-konzultánsként. Megfelelő képanyag híján a szolíd ASIAN CONNECTION akciófesztiválja helyett egy szintén '95-ös Magnum van műsoron, a méltatlanul elfeledett THE CASE OF THE COLD FISH.

Tai-O kis szigetének napjai békésen telnek, mígnem találnak egy "kihűlt halat" a kikötőben. A nyomozást nehezíti, hogy a holttest a falu legellenszenvesebb lakosa volt, akit kollektíve a teljes lakosság pokolra kívánt. A helybeli zsaruk legszívesebben bedobnák a hullát a tengerbe, azzal el is lenne intézve a dolog és mehetne mindenki a dolgára, vagyis nem csinálni semmit. Csakhogy kapnak a nyakukba egy ex-rohamosztagos hongkongi felügyelőt (Michael Wong), aki amellett, hogy egyfolytában angolul pofázik, még a falu vezetőjét is ráteszi a gyanúsítottak listájára.


Danny Lee ezúttal mindössze harminc másodperces szerepet osztott magára, a szkript az amerikai születésű Michael Wongra van írva. Ez az emblematikus figura úgy csinált karriert Hong Kongban, hogy alapfokon beszéli a kantoni nyelvet. Ez még rendben is volna, hiszen utószinkronnal készültek a filmek, 1994-től azonban bejött a hangrögzítés szofisztikáltabb, élő módja (sync-sound). Mr. Wongot még ez sem tántorította el a színészi pályától. Továbbra is kitartással kerülte el a nyelviskolákat, viszont összehaverkodott Gordon Chan rendezővel, akitől megkapta a FINAL OPTION kommandós főparancsnokának szerepét, és ezzel a rendkívül népszerűnek bizonyuló filmmel elkezdődött pályafutásának második szakasza.


A FINAL OPTION keményfejű mitugrásza falusi környezetben azt a Hong Kongot reprezentálja, amit annyira rüheltek Dél-Kínában. Két évre vagyunk 1997-től, a városiak rettegésben élnek, de Tai-O és környéke már alig várja, hogy megszabaduljon Őfelsége fennhatóságától. A térkép szerint HK, de a life style kommunista Kína - erre a kultúrsokkra épít Jamie Luk (ROBOTRIX) filmje, méghozzá remek humorral. Kutyaevés, délelőtti sörivászat, szexlapokra rejszolás és illegális szerencsejáték. Ezt a falusi idillt töri meg Wong non-stop fakjúzása, aminek a helyi biztosok a maguk lazulós lustaságával próbálnak ellenállni. Az érdekes fizimiskájú Michael Chow és beosztottja, Shing Fui On (neki sem vonalzóval tervezték a fejét) simán lejátssza a színről az amerikait, a trió kétnyelvű párbeszédei a legmókásabbak a filmben. A kétségbeesett feliratoknak esélyük sincs lépést tartani a dumákkal.


Összvissz egy pörgősebb jelenet van (BMX-szel üldöznek egy távfutó parasztot), és még csak nem is thriller, a gyilkos kiléte teljesen mellékes. Aki mozgalmas buddy-cop filmet vár, az nézzen másfele, példának okáért az írás elején említett ASIAN CONNECTION-nel bizonyára jobban fog járni. A COLD FISH rokon lélek a pár éve kijött CRAZY N'THE CITY-vel: lokális és low-key karaktervígjátékok, amik a Hong Kong Film Critics elismerő szavait leszámítva nem vitték sokra, de mégis szórakoztatóbbak, mint a fostalicskán exportált TOKYO RAIDERS vagy GEN-X COPS. Go fuck chicken!

 Még több Michael Wong ITT.