2008. január 27., vasárnap

3 DAYS OF A BLIND GIRL (1992)

Chan Wing Chiu, 香港

Ugyan nem kapott "csak felnőtteknek" besorolást, ez a film egyike az első III kategóriás őrületeknek, melyek évekig rettegésben tartották a hongkongi mozikat. A DR. LAMB volt a kezdet, majd a THE UNTOLD STORY robbantott kasszát 1993 közepén. A premier után egy héttel már tudni lehetett, hogy Anthony Wong lesz a kolónia elmebetegeinek új poszterfiúja, kiütve a rivális pszichoboyt, Simon 'Dr. Lamb' Yam-ot. Anthony a következő hónapokat azzal töltötte, hogy betegebbnél betegebb filmekben szerepelt: DAUGHTER OF DARKNESS, TAXI HUNTER, LOVE TO KILL, UNDERGROUND BANKER... A 3 DAYS még '92-ben készült, de az opportunista producerek csak az UNTOLD bemutatásának hónapjában vették elő a dobozból.

A film jól reprezentálja a tipikus Cat.III stílust: tíz perc bemelegítés, majd feltűnik egy pszichopata fazon, és elkezdődik a (főként szexuális) terror, gyakran szalonképtelen humorral megtámogatva. A műfaj egyik rendezőkirálya kétségkívül Billy Tang, olyan legendás címekkel, mint a DR.LAMB, RUN AND KILL, RED TO KILL és a BROTHER OF DARKNESS. A 3 DAYS egyiküknek sem ér a nyomába, de azért rendesen odabasz a politikai korrektség asztalára.

A luxusvillában játszódó kamaradrámában Anthony Wong terrorizálja a szemműtéte miatt átmenetileg látását veszített Veronica Yip-et. Anthony egy pesti kabarészínészt megszégyenítve nyomul, pszichózisba átcsapó ripacskodását szokni kell. Veronica (hírhedt pin-up sztár) jóval visszafogottabb a nehezebb szerepben, szegény lányt professzionális kandi-kamerájával úgy követi a rendező, mint valami virtuális szatír, még azt is végig kell néznünk, ahogy Veronica vécézik. Ha van kamera által elkövetett szexuális zaklatás, akkor ez az.

Természetesen itt nem áll meg a dolog, van néhány jelenet, amire akkoriban csak HK-ban voltak képesek vetemedni egy mainstream thrillerben. Ilyen a Wong/Yip páros által előadott ritmikus zuhanyzógimnasztika és a telefon a muffban. Aki utóbbit kitalálta, sürgősen forduljon orvoshoz, habár valószínűleg már késő. De hát ebben van a bűvös III-mas varázsa: se Isten, se Ember. Deal with it, tai lo.