2008. január 11., péntek

THE OILY MANIAC (1976)

Ho Meng Hua, 香港


bemutatja
A népmese szerint "olajember" egy szerencsétlen flótás, aki, hogy elnyerje szeretett nője kegyeit, eladta lelkét az Ördögnek. Mielőtt a patás teljesítené kívánságát, emberünknek erőszakot kell tennie 21 szűzlányon 7 nap alatt. Hogy ezt megtegye, az Ördög tetőtől talpig fekete olajba mártja - ebben a kamuflázsban indul éjszakai szűzvadászatára. 

A történet az idők folyamán városi/falusi legendává válik több tucat szemtanúval és áldozattal, akik látni vélték az olajemebert in-situ (itt és ott). Az első filmváltozat 1956-ban készült az akkor még Malajziában működő Shaw Brothers stúdióban. Húsz évvel később, a délkelet-ázsiai miszticizmus rémmeséit újra divatba hozó BLACK MAGIC ("Gong Tau") sikere után Hong Kongban kerül ismét vászonra.
A később rendőrszerepeiről ismert Danny Lee által megformált címszereplő amolyan godzillásított olajember, aki ugyan nem a gyerekek nagy barátja, de alapvetően pozitív figura, áldozatai kizárólag rosszfiúk és -lányok, akik apósát a börtönbe juttatták.
Brutál, mint a Toxic Avenger, szebb, mint a Blob, és nem annyira büdös, mint a Swamp Thing. Ha pontosan követjük a használati utasítást, mi is lehetünk olajemberek:

1. ássunk egy gödröt nappalink közepén 2. olvassuk fel hangosan a mellékelt leírást

3. áztatás

...és mehetünk igazságot osztani, de feltétlenül legyen a környéken egy nyitva tartó benzinkút!
A bizarr koncepció és annak megmosolyogtatóan low-tech megvalósítása könnyű préda azoknak, akik szeretik kiröhögni a filmeket, de minden hibájával együtt is hitelesebb creature-feature olyan nyugati kortársainál, mint az Hulk vagy az Incredible Melting Man. Ezekkel összehasonlítva a 'black magic' opuszok buddhista diszciplinán nevelkedett szörnyemberei jóval érdekesebbek. Nem mellesleg az erőszak/szex kvóta is bőkezűbben lett kiosztva.
A Malajziában mai napig aktív közéleti szerepet vállaló OILY MANIAC egzotikus sármja még 100 dolláros olajárak idején is garantált szórakozást nyújt.

a 2007-es maláj Oily Man mozifilm plakátja