2008. január 4., péntek

RATMAN (1987)

Anthony Ascot, olasz freakshow

"Patkányember" (a miniatűr Nelson de la Rosa), egy őrült tudós agyszüleménye kalitkájából kiszabadulva terrorizálja a környéket és a mindig útjába kerülő szupermodelleket. A rendőrség tehetetlen, így hát jön David Warbeck (THE BEYOND), aki fizetett szabadságát ismét a kamerák előtt tölti.


Nem mindig szerencsés az "euro-trash" jelző, de a RATMAN ("Quella villa in fondo al parco" - A ház a park végén) valóban szinonimája a celluloid-szemétnek, ennél már nem nagyon van lejjebb! Amint a néző túltette magát a koszos vécéből kimászó,  patkánynak maszkírozott törpe feledhetetlen látványán ...

... Dardano Sacchetti teljesen logikátlan szkriptje gondoskodik arról a transzcendens élvezetről, amit csak egy igazán rossz film tud nyújtani. Sikerült az olaszoknak még tovább butítani az amúgy is kőbunkó amerikai slashert, hozzátéve a maguk hullaszagú, koszos atmoszféráját. Hiába szappanozza magát fényesre Eva Grimaldi az elmaradhatatlan zuhanyzójelenetben, a sötét, lepusztult belsők mocska mindenre és mindenkire ráragad. Nem csoda, hogy maga Ratman is el akar húzni innen, az utolsó pillanatban sikerül felülnie a New Yorkba tartó járatra. (RATMAN 2 - ESCAPE FROM NEW YORK?)

Az olasz exploitation-munkások híresek voltak arról, hogy bármire képesek a mindenható líráért, a RATMAN stábfotói láttán egy kevésbé jóérzésű emberben is megáll az ütő. Az egyik fényképen öregember fekszik halálos ágyán, miközben a stáb a kórházi terem másik sarkában dolgozik. Santo Domingóban* olcsó az élet.


A szereplők, stáb, produkciós cég mind kapcsolódik Lucio Fulcihoz, talán eredetileg neki szánhatták a rendezést. "Anthony Ascott" mögött Giuliano Carnimeo rejtőzik, több spagetti-western és egy remek giallo (THE CASE OF THE BLOODY IRIS, 1972) készítője. A nyolcvanas évek közepére nemcsak ő, de az olasz filmipar is a béka segge alatt találta magát - a RATMAN ezeknek a kétségbeesett időknek a mementója.

Olasz nyelv kezdőknek:
La casa sperduta nel parco + Quella villa accanto al cimitero =


* Dominika az olasz producerek kedvelt színhelye volt, olyan hírhedt gorefesztek készültek itt, mint Fulci első ZOMBIja, Joe D'Amato karibi szexhorrorjai (ORGASMO NERO, EROTIC NIGHTS OF THE LIVING DEAD), ZOMBIE HOLOCAUST, na és a RATMAN.