2008. január 8., kedd

ÓRIÁSPOLIP vs SZÖRNYCÁPA

TENTACLES (1976) - Oliver Hellman
MONSTER SHARK (1984) - Lamberto Bava

Ha a RATMAN után sem volt elég a gagyi olasz horrorfilmekből, akkor itt van ez a két természettudományos műremek, melyek a múlt héten másztak ki a kanálisból dévédére a Soundcard Kft. jóvoltából.

Az ÓRIÁSPOLIP Oliver Hellman, azaz Ovidio G. Assonitis egyik legjobb filmje, ami sokat elmond az életműről (amerikai filmsikerek szolgai másolása). Assonitis producer-zsenije itt abban nyilvánul meg, hogy sikerült neki John Hustont, Shelley Winterszt és Henry Fondát kicsalogatnia a nyugdíjas otthonból, hogy oszkárdíjas karrierjüket egy TENTACOLI című olasz szörnyfilmmel koronázzák meg. Bravisszimó!A sztori nem sokban tér el a Spielberg-klasszikustól, csak felcserélték a cápát egy polippal, ami nem más, mint egy akváriumban fényképezett mezei oktopusz, vagy annak fröccsöntött mása. Az egyáltalán nem speciális effektusokat leszámítva a film professzionálisan van összerakva, szolid alakításokkal, nem úgy, mint a SZÖRNYCÁPA, melynek története a borító szerint (irodalmi tananyag!):A stáblistán feltüntetett féltucat író közt megbúvó (ál)nevek láttán - Luigi Cozzi, Dardano Sacchetti, Sergio Martino - sejteni lehet, hogy a produktum színvonala hol fog mozogni a tengernyi CÁPA-ripoff között, de Bava jr.-tól azért egy kicsivel jobbat várna el az ember. Az első fél óra még elmegy, de mikor vészesen közelítünk az ötvenedik perchez, és még mindig nem láttunk a szörnyből semmit pár polipcsápon kívül, kezd gyanússá válni a dolog. Valószínűleg annyi pénzük sem volt, hogy egy épkézcsáp monsztert összetákoljanak, ami meg volt nekik, azt nem merték premier plánba fotózni. Mondhatni, ez a víziszörny szégyenében süllyedt el, valójában lángszóróval készítenek belőle rántottát a végén.

az egyetlen fennmaradt kép a Szörnycápáról
Látványos kreatúra hiányát valamelyest kárpótolja a két euro-monstrum haknija. William Berger és Dagmar Lassander közös jelenete (narratív csúcspont) alatt hangzik el a film legjobb párbeszéde is:

(egyszuszra)"From a woman who has the sensitivity of a slut to the point of giving her lover the identical watch she gave her husband for anniversary present I will not accept lessons!"
Berger eme briliáns eszmefuttatás végén el is röhögi magát, örök hála a vágónak, aki benne hagyta a filmben. Lamberto Bava az itt elkövetett bűneit egy évvel később a DÉMONOK-kal jóvátette.



Utóirat az ÓRIÁSPOLIPhoz: A cápa szerzője, Peter Benchley utólag írt egy óriáspolipos regényt (Gyilkos csápok). Az Olaszországban Tentacoli címen megjelent könyvből John Carpenter rendezett volna mozit a kilencvenes években. Assonitis mint mindig, résen volt: "Nem állítom, hogy a könyvet az én filmem inspirálta, de meg fogom nézni a belőle készülő filmadaptációt, és ha plágium esete áll fent, perelni fogok." Nicsak, ki beszél!

DVD: 1:2.35(Polip) / 1:1.66(Cápa) - angol/magyar hang - magyar felirat
"Lehet, hogy Mr.Turnert is elvisszük, de csak a húgy nélkül."