2008. február 8., péntek

MAD DETECTIVE (2007)


Johnnie To és Wai Ka Fai, 香港

A harmatos ELECTION 2 és az önmaga paródiájához vészesen közelítő EXILED után Johnnie To elővette titkos fegyverét, az igencsak pihent agyú Wai Ka Fai-t. Az eredmény befogadásához nem árt, ha a néző is rendelkezik elég szabad kapacitású agysejttel, különben tíz perc után kapcsolatot bont.


1...2...3...4...5...6...7

A RUNNING ON KARMA-ban a főhős mások karmikus múltjába/jövőjébe lát, a PTU-ban ("Pity You") egy rendőr elveszett pisztolya okoz láncreakciót. Ez a két ötlet van egybegyúrva, megrágva és kiköpve, de úgy, hogy aki nem tud szórakozni rajta, az könnyedén gondolhatja azt, hogy vele szórakoznak.
Az "őrült detektív" (Lau Ching Wan) lelki szemei előtt mások (és saját?) rejtett személyiségei jelennek meg, ezért őt hívják segítségül egy eltűnt zsaru fegyverével elkövetett bűneset megoldásához. Csak ránéz valakire és kettő lesz belőle, rosszabb esetben hét. Olyan koncepció ez, amiért sok rendező ölni tudna, To (aki a vizualitásért volt felelős) és Wai (párbeszédek & konfúzió) meg is ragadják az alkalmat és csapnak egy óriási ötletpartit.Egyszeri vetítés alapján nehéz megmondani, hogy a forgatókönyvet felejtették otthon vagy pont fordítva, túl sokat agyaltak a dolgon. Az eddigi Wai/To projektek formabontó stílusához remekül illett a feketehumoros gengszterfilm (TOO MANY WAYS TO BE NO.1, ami félúton újrakezdődött), a romcom (NEEDING YOU, LOVE ON A DIET) vagy a zseniálisan anarchisztikus RUNNING ON KARMA. A MAD DETECTIVE nem vígjáték (hiba!), hanem egy sötét tónusú krimi, amihez egy rigorózusabb történetvezetés dukált volna, olyan, amilyet a THE LONGEST NITE-ban már láthattunk a Milkywaytől. Az experimentális játékosság itt is megvan, de a narratív problémákat nem sikerült frappánsan megoldani. Túl okos (=eszelős) akar lenni ez a film, és ennek a felkészületlen néző issza meg a levét. A dvdén található húszperces interjúról a kiadó jó szokása szerint lespórolták a feliratot, használati utasítást sem mellékeltek, így maradjunk annyiban, hogy meg kell nézni mégegyszer. Mert azt meg kell hagyni, a MAD DETECTIVE felettébb érdekes, manapság egy hongkongi filmnél már ez is valami!