2008. február 19., kedd

FATAL VACATION (1989)

Eric Tsang, 香港


Ismét egy fasza kis B-film a Joy Sales 'Legendary Collection' fedőnevű dvdtárából, most abból a G.I. Joe fajtából, ami annyira populáris volt a Reagan-érában, majd kisebb fáziskéséssel nálunk is, videón. Akinek a németből narrátorozott WARBUS nem mond semmit, az vagy nem élt még, vagy olyan szerencsés volt, hogy a szülei színházba vitték képmagnópartik helyett.


Keményvonalas kommunista gerillák térítenek el egy turistabusznyi hongkongit. A filippínó kormány tehetetlen, Chow Yun Fat nem ér rá, a szivatás kezdi súrolni a cat.III határait. A bajba került karakterszínészek (köztük Victor Wong, a NAGY ZŰR kis kínaija) kénytelenek összefogni...


A lezser hongkongi komédiaként induló film a huszadik perctől beáll brutál üzemmódba, és úgy is marad nagyjából a végéig. A SZARVASVADÁSZ óta nemzeti gerillasportnak számító orosz-rulettezés a BULLET IN THE HEAD egyik emlékezetes pillanata volt - fél évvel John Woo előtt a FATAL VACATION is letud egy ilyet, méghozzá világbajnok szinten. Természetesen van nemi erőszak (kettő is) és esztelen lövöldözés / gránátdobálás; az akciórendezés nem nagy szám, a fényképezés ellenben első osztályú.


A rendezés mellett a főszerepet is magára vállaló Eric Tsang (THE LOOT) és Nam Yin (akkoriban bátyja, Ringo Lam házi szerzője) nyilván megnéztek egy rakat amerikai 'Namos mozit, és arra a következtetésre jutottak, hogy ha professzionálisan kiképzett veteránok helyett különböző korcsoportba tartozó, egyszerű átlagembereket dobnak a szituba, akkor a dolog még nagyobbat fog robbanni. A végeredmény nagyjából annyira hihető, mint Chuck Norris kalandjai a bulgár munkásőregyenruhás vietnámi felszabadító hadsereggel, de mivel itt nincs szó revíziós álmokról, sokkal könnyebb megbocsátani a FATAL VACATION-nek, és úgy elkönyvelni, mint egy különös kegyetlenséggel elkövetett, de igazán tisztességes akciófilm.