2008. február 6., szerda

ABSOLUTION {FELOLDOZÁS} (1978)

Anthony Page, angol krimi


Elmondani a BŰNBOCSÁNAT sztoriját olyan vétek lenne, ami alól nincs FELOLDOZÁS, elég legyen annyi, hogy az eredetileg színdarabokat és novellákat író Anthony Shaffer jegyzi a forgatókönyvet. Akinek a SLEUTH és a THE WICKER MAN mond valamit, az tisztában van azzal, hogy milyen színvonalon tudott írni a brit fazon.


Az egyházi fiúkollégiumban játszódó csavaros thriller témája nem újdonság, a katolikus bűntudat és represszió örökzöld (horror)téma, hogy csak a briteknél maradjunk, Pete Walker THE CONFESSIONAL című filmjében (1976) katolikus pap szériagyilkolja Isten bárányait. A BŰNBOCSÁNAT nem olyan explicit, mint Walker filmjei, itt kések helyett a pillantások, gesztusok és szavak ejtenek sebeket, igazi 'lélektani krimi' egészen a legvégéig, amikor csak elcsattan egy lapát. A lakonikus Richard Burton istenien játsza Istent, a köré válogatott gyerekszereplők is egytől egyig hitelesek. A leggyengébb láncszem Anthony Page ötlettelen rendezése, egyszerűen nem ér fel az anyaghoz, ez különösen az utolsó harmadban érezhető.


A Multimix Kft. által forgalmazott dvdére egy használt vhskazetta kópiája került, az eredmény a mellékelt képeken látható. A film új szinkront kapott, már a felvezetőember elbassza a dolgot, hogyaszongya "Anthony Shaffer főszereplésével bemutatjuk..." - szerencsére van angol hangsáv (+felirat). A miraxos kazettát a jobb szinkronért (Mafilm) érdemes felkutatni, ráadásul a képe is szebb!