2008. február 10., vasárnap

LOVING YOU (1995)

Johnnie To, 香港

Johnnie To első "dzsonitós" filmjében sokminden ott van, ami a későbbi Milkyway katalógusban már evidencia, így Cheng Siu Keung operatőri svungja vagy Lau Ching Wan visszafogott coolja. Nincs viszont a THROWDOWN óta kötelező posztmodern vakera, ami miatt a MAD DETECTIVE-nél majdnem beadtam a kulcsot. A LOVING YOU még magán hordozza a hongkongi filmek klasszikus évtizedének jegyeit, ráadásul rettenetesen szentimentális.


Lau egy nem túl bizalomgerjesztő zsarut játszik, akit egy szintén unszimpatikus triádboss fejbelő a film elején. Ezután jön a szentimenta, ahogyan Lau-t az elhanyagolt felesége talpra állítja. Az otthoni problémáknak a már említett gengszter vet véget, aki újra feltűnik a színen, hogy befejezzék amit elkezdtek: egy igen jól megkoreografált fegyverpárbaj második felvonását.


Lau Ching Wan egyetlen arckifejezéssel többet elmond, mint más színész három oldalnyi dialógussal, neki is köszönhető, hogy a nyolcvan perc alatti játékidő (!) ellenére is kidolgozott karaktereket kapunk. A rózsaszín lányregényre hajazó dvdborító megtévesztő: az igaz ugyan, hogy a szokásosnál is több a melodráma, de a stratégikusan elhelyezett akciójelenetek mindig időben szakítják meg Carman Lee pityergését (a nyitó undercover művelet piszok jól van vágva). THE MISSION hívők nem fognak elveszett mesterművet találni benne, de kommersz akció-drámaként több mint korrekt.