2008. február 3., vasárnap

THE BLUE JEAN MONSTER (1991)

Ivan Lai, 香港


Joe, a "farmeres zsaru" munka közben elhalálozik. Egy macska (aki ráül) és egy villanypózna (ami rádől) újjáéleszti, és miután rájön, hogy élő-halott, a gyilkosai után ered. De előtte még hazamegy, ahol terhes felesége várja, mit sem sejtve, hogy Joe-nak egy lyuk tátong a hasán, és hatóránként újra kell tölteni, különben lemerül.

A Golden Harvest két sci-fi/action remekében (ROBOTRIX és ez) minden megvan, amiért a hongkongi B-filmeket szeretni lehet: abszurd sztori, nem éppen szofisztikált humor (fing&takony), jól kivitelezett akciójelenetek. A BLUE JEAN ezt a gyerekes humort egy kicsit túlzásba is viszi az akció rovására, de amint beindul a gépezet, olyan kaszkadőrmutatványokat dob be, hogy megáll az ész.

Amikor éppen vígjáték, egy kicsit fáraszt, ám mindig becsúszik néhány olyan, igazán rossz ízlésre valló gyöngyszem, ami azon nyomban emlékeztet minket arra, hogy a rendező mégiscsak a Cat.III egyik kiskirálya (lásd DAUGHTER OF DARKNESS). Amy Yip megcsapolása klasszikus Hong Kong Bad Taste momentum.

A grand-finálé, egy szüléssel egybekötött adok-kapok, brutálisan jól van megcsinálva. Egyelőre a hajszobrászok átvették az irányítást az akció-koordinátorok felett, de türelemmel várom, mikor fognak megint ilyen jó kis mindentbele B-múvikat legyártani Hong Kongban.