2015. május 7., csütörtök

STARS & ROSES & kommunisták

A film és ami mögötte van. Ami sokkal érdekesebb, mint a film. 

Éppen egy hongkongi fantáziáról készítettem irományt, amikor a gyártó másik filmje kapcsán érdekes kis sztorira bukkantam. A riportban nem szerepelt angol cím, így elképzelhető, hogy egy Deliria-exkluzívhoz van szerencséd.


Feltéve, de meg nem engedve, hogy egy triád-vállalkozásról van szó, a hongkongi produkciós cég 1989-93 között olyan sztárokat bérelt fel, mint Andy Lau (STARS & ROSES, BLOODY BROTHERHOOD) és Stephen Chow (MY HERO, FIST OF FURY 1991).

A Vietnamban játszódó STARS & ROSES-t a hivatalos megállapodás aláírását követően Ho Si Minh városban (Saigon) és környékén forgatták 1989-ben.


A filmben egy hongkongi magazin aranyifjú fotósát főnöke Vietnamba küldi fotóriportot készíteni. A kapitalizmus fellegvárából jött jóképű főhőst (Andy Lau) a kommunisták először egy közlekedési baleset okozásáért börtönbe, majd államellenes cselekményért munkatáborba küldik. Trendinek nem mondható zsákvászon rabruhát húznak rá, társaival együtt megkínozzák, és úgy általában mindenkinek sárba tiporják az emberi jogait a földi pokolban, amit úgy hívnak: Vietnami Szocialista Köztársaság.


Andy Lau meghurcoltatása


A kópia két évvel később került vissza Vietnamba, gyorsan kivonták a forgalomból és elkezdődtek a letartóztatások. A vietnami hatóságok szerint a hongkongiak lefizették az állami irányítás alatt álló Filmvállalatok Szövetségének funkcionáriusait, hogy a vágatlan negatívot ki tudják vinni az országból. A végső verzió számos helyen megsértette a szerződésben foglaltakat, a felelősök megengedték a külföldi filmeseknek, hogy reakciós tartalmú jelenetekkel befeketítsék a Vietnami Szocialista Köztársaságot és szocializmus-ellenes információt terjesszenek. Súlyosbító tényezőként a Chun Sing Film Co. a kormánnyal előre megállapodott összeg felét fizette csak ki, amit a vádlottak elfogadtak és "tisztességtelenül kezeltek". A vádiratban szó szerint ez szerepelt: "Elvakította őket a pénz és megfeledkeztek a hazájukkal szembeni felelősségükről."


Négy vietnamit, köztük a Filmvállalatok Szövetségének főigazgatóját börtönbüntetésre ítéltek államirányítási elvek szándékos megsértése, súlyos következményekkel járó hanyagság, szocializmus elleni propaganda vádjával. Az Amnesty International a vietnami kormányhoz intézett levélben kért részletes magyarázatot a történtekre, a közlemény megtalálható az AI hivatalos oldalán itt.

Az inkriminált filmben van egy jelenet, amiben angol emberjogi biztosok ellátogatnak a lágerbe, egy mosolygós szőke nő végigsétál a nádpálcával kussra intett rabok előtt (-If You need any help, just tell me), aztán távoznak a helyszínről. A hasonlóság  fikció és valóság között kizárólag a rendszer műve.


A hongkongi mozikban '89 végén bemutatott komcsiploitation egyike azon filmeknek (lásd még FATAL VACATION, BULLET IN THE HEAD), amik kommunista katonai diktatúrával riogatták a Tienanmen téri vérengzésen ledöbbent, '97 árnyékában élő hazai nézőket. A fenti hirdetés egyik vastag betűvel szedett szlogenje: "Ma Vietnam! Holnap Hong Kong?"