2015. május 31., vasárnap

VHS-archívum: InterVideo


A különböző állami vállalatok és magánzók tőkéjéből létrehozott InterVideo Film- és Videogyártó, Forgalmazó Kft.-t egy Londonból hazatelepült magyar ékszerész alapította 1988 nyarán. A vezérigazgatói székbe üzlettársát, a Los Angelesből visszatért Fenyő Jánost ültette. Fenyő nem sokkal később leválasztotta a Vico-t a cégcsoportról és önálló videoforgalmazásba kezdett. Az ügyvezető igazgató neve (Bartha Ferenc) egyezett a Magyar Nemzeti Bank akkori elnökével - a végkifejlet ismeretében ez felér egy bennfentes poénnal. A filmbeszerzést Havas Ágnes intézte, aki ma a Magyar Nemzeti Filmalap igazgatója. Hamarosan szóba kerül Andy Vajna is.

Tipikus korai InterVideo kiadvány angol borítóra illesztett magyar szöveggel. A kazetta az átmásolt, feliratozott kópiát tartalmazta.


Szükségünk van az Ön pénzére.
Piacgazdaság Level 1:




Anno 1989

A város frekventált pontjain nyitott tágas, nyugatias életérzést kínáló InterVideo kölcsönzők polcain a Warner Bros./Rank/United Artist A-listás (James Bondok, Woody Allenek, Piszkos Harryk) és B-kategóriás (PIRANHA, PÉNTEK 13., Abel Ferrara's MS.45, WHITE OF THE EYE) katalóguscímei kínálgatták magukat. A  szórásba bekerültek brit Hammer horrorok,


és hongkongi Shaw Brothers kungfuk warneres változatai.


Jogdíjügyekről csak az ügyvédem jelenlétében nyilatkozom, de a másodgenerációs, gyenge minőségű kópiák szemtanújaként feltételezésem szerint a külföldön beszerzett egy darab gyári kazettáról készült, kompjúterrel lefeliratozott "mesterszalagot" sokszorosították annyi példányban, amennyire csak szükség volt. Erről a cég képviselője a Filmvilág 1990/2-es számában így nyilatkozott: "A kópiaszámot az igénynek megfelelően mozgatjuk, és szerencsére olyan kedvező szerződéseink vannak, hogy csak a ténylegesen legyártott kópiák után fizetünk jogdíjat. Hideg fejjel kiszámítjuk, hogy a Nam angyalai című remekművet, amelyben nem is töltenek, csak lőnek, harminc nap alatt harmincszor fogják kikölcsönözni, ezért százas nagyságrendben sokszorosíttatjuk. A végén hozzáteszi: Ezzel az üzletpolitikával igen magas nyereségünk van." Most már tudod, honnan tanulta ki a szakmát Vicós Jani.




1990 folyamán a forgalmazó összeállt az Andy Vajna féle Intercommal, és közösen megalapították VIDEA Kft.-t (a cég az InterVideo telephelyére volt bejegyezve). A VIDEA többek közt Vajna hollywoodi érdekeltségébe tartozó Carolco Pictures filmjeit hozta ki videón Magyarországon. Egy slasher-anomália: a Rosemary gyilkosa (aka. THE PROWLER) Carolco emblémás borítóval jelent meg és az InterVideo üzleteiben lehetett kölcsönözni.


A Warner utáni időszakban - nevezzük leszállóágnak - az InterVideo titkos fegyvere Nico Mastorakis és az Omega Entertainment volt.


Olvasd a a HALÁLSZIGET bejegyzést!

Omega Entertainment archívum:










Double Helix Films:



A borítón beharangozott további Double Felix Films címeket végül a Hungarovideo jelentette meg. Az InterVideo a jelek szerint 1992-ben szüntette be a filmkiadást. 

Goldfinger, he loves only gold... A rendszerváltás előtti politikai elittel igen jó viszonyt ápoló, a Munka Érdemrend arany fokozatával kitüntetett nagyfőnök mindeközben aranykereskedéssel gyarapította vagyonát, valamint egy magánbank főrészvényeseként közpénzen privatizált ezt-azt. A pénzintézet csődjét másfél év felfüggesztettel megúszta. Később kétszer is vád alá helyezték 1989-94 között elkövetett csempészés, adócsalás, közokirat-hamisítás és jogtalan devizagazdálkodás címén. A Magyar Nemzeti Bank aranykészletével ügyeskedő "Aranyember", a magyar vadkapitalizmus egyik nagy lókötője sosem került börtönbe. Goldfinger, he is the man, the man with the midas touch.

 
Az InterVideo telephelye az akkori trendeknek megfelelően egy budai villa volt. A többször is zár alá vett XII. kerületi ingatlanban manapság Dr. Orloff rendel.

A bejegyzés elkészítésében képanyaggal a segítségemre voltak: Brányi Péter (Darkside) és Székely Ádám.