2012. február 5., vasárnap

SLEEPAWAY CAMP {A HALÁL ANGYALA -1} (1983)

Robert Hiltzik, USA


A kétezres évek elején bemutattak egy természetfeletti slasher-horrort, aminek népszerűségéhez némi hírhedtség is társult: a filmet egy pedofíliáért börtönbüntetésre ítélt férfi rendezte. Nos, ha a SLEEPAWAY CAMP-ből valaha remake készül, forduljanak bizalommal a JEEPERS CREEPERS rendezőjéhez, remekül fogja érezni magát a forgatáson.


Ez a perverz kis slasher-numera New York-i illetőségű senkiháziaktól elég prózai okból keltette fel az érdeklődésemet: a DVD 299 Ft volt egy kereskedelmi intézmény turkálójában. Megérte az árát, no nem azért, mert egy tizenéves kölyök meztelen seggét mutatják benne, hanem mert valamivel érdekesebbnek bizonyult a dolog, mint amire számítottam. Ahogy azt az ALONE IN THE DARK-nál észrevételeztem, nincs rosszabb egy jól megcsinált slasher-koppintásnál; valahogy nem áll jól ezeknek a kunszt, egy hentes meg aztán végképp ne filozofálgasson nekem – nem hiteles. A példakép PÉNTEK 13-at szinte szuperprodukcióvá avanzsáló SLEEPAWAY CAMP szolgai módon köhögi fel az akkor már kifulladó félben lévő alműfaj paneljeit, a rendezés, vágás, operatőri munka mind schmittpáli minimum, a slasher-hitelesség ez esetben abszolút és megkérdőjelezhetetlen.


Az előjátékban motorcsónak szeli ketté a békésen lubickoló családot, egyedül a kislány éli túl a felelőtlen tinédzserek okozta balesetet. Jön az obligát „nyolc évvel később” felirat, és a szeleburdi nagynéni által felnevelt Angela unokabátyjával együtt nyári vakációra indul a tóparti Arawak Táborba. A hely annyiban különbözik a Kristály-tótól, hogy a táborvezetőket még pocsékabb színészek játsszák, pedig Oszkár-díjra jelöltet is találunk köztük: a Sam Fuller-fizimiskájú, szivarozó főnök nem más, mint Mike Kellin az ÉJFÉLI EXPRESSZ-ből, kinek emitt látható alakítását nevezhetjük stílszerűen "táborinak" (camp). Ellentétben az amerikai kaszaboldák huszonéves tinédzsereivel, a SLEEPAWAY CAMP lakóinak java része valóban kiskorú, azzal a nem várt hozadékkal, hogy büntetőjogi megfontolásból nincs erotikus meztelenkedés (az egyensúly a faltól-falig cickókkal teli második részben majd helyrebillen). Viszont külön öröm azt hallani, ahogyan ezek a szülői felügyelet alól felszabaduló kertvárosi seggdugaszok káromkodnak egymással. Hey, Angela, how come You’re so fucked up?


A hallgatag, visszahúzódó Angela mágnesként vonzza a tinilányok rosszindulatát, és a pedofil szakácsot. Ő lesz az első áldozat egy kilométerekre előre elsürgönyözött „kreatív gyilkossággal”. Ráborul a fazék. Valakire darazsakat eresztenek. A másiknak feldugnak egy hajsütővasat oda, ahová sosem süt a haj. Vagyis a nap. Felmerül, hogy be kéne zárni a tábort, de a társaság egyik fele inkább bulit rendez, a másik meg éjszakai túrára megy a szomszédos erdőbe. Talán ők is tudják: a logikus gondolkodás, a józan paraszti ész kinyírja a slashert, azt pedig a 84 perc letelte előtt semmilyen körülmények között sem engedhetik meg maguknak.
Ed French maszkmester (C.H.U.D.; THE STUFF, CREEPSHOW 2 és van egy tökjó honlapja is, ami zenél, miközben nézed) illúziói a cenzúrától tartva legtöbbször csak a halál utáni állapot bemutatására szorítkoznak. Kivétel ez alól a nyílvesszős trükk, ami előtt Tom Savini is megemelné a kalapját.


Na, elég legyen a süket dumából: az egésznek úgy, ahogy van az egyetlen emlékezetre érdemes, kikezdhetetlenül kreatív pontja A Befejezés. A vicc kategóriába sorolható f.könyv gondol egy merészet, és összeköti a motivációt a pre-pubertáns nemi identitás alakíthatóságának kérdésével. A film folyamán időhúzásnak tűnő gyerekek közti etyepetye ezáltal teljesen új, tabutörő színezetet kap, a KDNP frakció örömében felsikolt - Íme elvtársak, a homoszexualitás gyilkossá nevelő, korcsosító hatása! Az utolsó képsor olyannyira megdöbbentő, hogy ha előtte nem olvasok róla a neten, isten bizony megdöbbentem volna én is. Jótanács: ha még nem láttad, ne olvass el egyetlen SLEEPAWAY CAMP kritikát sem. Slasherről kritikát olvasni amúgy is időpocsékolás. Látod, én megmondtam.


---- Carpenter's Nightmare ----
A DVD amúgy korrekt magyar feliratai közt találunk egy nagyon aranyos kis bakit. Az eredeti angol szöveg magyarul : „Ő minden ács álma: lapos, mint egy deszka és jól meg kell húzni!”
A lemezen szexuális helyett intertextuális műfordítást kapunk:  
Hát lehet rá haragudni?

---- Sequel Wasteland ----
1988-ban az eredeti SLEEPAWAY CAMP producere egymás után két, fejenként kevesebb mint 500 ezer dollárból készülő folytatást gyártat le, amik aztán a moziforgalmazást megkerülve egyből kölcsönzői videókazettára kerülnek. A dvdén szintén helyet kapó SLEEPAWAY CAMP 2: UNHAPPY CAMPERS nálunk A HALÁL ANGYALA-ként futott, míg az első rész - ha jól tudom - sosem jelent meg Magyarországon. A parodisztikus folytatásban Angelát Pamela Springsteen, Bruce Springsteen húga játssza.
A SLEEPAWAY CAMP 3: TEENAGE WASTELAND (A HALÁL ANGYALA VISSZATÉR címen külön dvdén kapható, a második rész borítójával!) a cenzorok áldozatául esett, szinte az összes véresebb jelenetét kivágták belőle. A közel húsz percnyi matéria azóta sem került vissza a helyére, viszont az angol/amerikai kiadás extrái között megtalálható.