2008. augusztus 31., vasárnap

EXORCISMO (1975)

Juan Bosch, spanyol

A Blatty/Friedkin féle néphüly{edit}műremeknek nemcsak a Warner Brothers, de az európai szex/horror is a nyertese volt: Amando De Ossoriotól kezdve Jess Francoig mindenki konzekvensen elkészítette a maga háromszáz pezetás exorcistjét (a lírás változatokról nem is beszélve). Ebbe a sorba illeszkedik a kreatívan EXORCISMO-ra keresztelt ripoff, amely Naschy egyik legsikeresebb filmje volt a spanyol mozikban, 2:1 arányban verve az ugyanabban az évben bemutatott THE LIVING DEAD AT THE MANCHESTER MORGUE-t. Míg ez utóbbi egy legitim zombi-klasszik, az EXORCISMO kvalitásait már nagyítóval kell keresni. Megjegyzem, AZ ÖRDÖGŰZŐt máig működőképes mozinak tartom, azonban káros hatása a horroriparra nem lebecsülendő.

Egy tinédzser lány feketemiséről hazafele autóbalesetet szenved. Túléli, de már nem ugyanaz, mint aki volt: csúnyán beszél a szüleivel, skizofrén rohamai vannak és megtanul németül! Gazdag családja a helybéli paphoz fordul segítségért (Naschy), majd miután több gyilkosság is történik 180 fokban elcsavart fejű áldozatokkal, eljön az idő egy kis ördögűzésre.

A probléma nem Naschy szkriptjével van (amit esküszik, hogy még Blatty könyve előtt írt), hanem az általa választott rendezővel. Juan Boschnak feleannyi érzéke sincs a fantastiquehoz, mint a Naschy Kft.-be rendszeresen bedolgozó Klimovskynak vagy Carlos Aurednek. Amíg ők atmoszférát teremtettek tulajdonképpen a semmiből, Bosch megelégszik azzal, hogy színészei felmondják a dialógusokat szegényesen dekorált falak előtt állva (nem volt egyszerű hangulatos képeket találnom a szöveghez). Ez a stílustalan rendezés aztán haza is vágja az egészet, annak ellenére, hogy a szolgai másolás mellett azért becsúszott legalább egy eredeti ötlet is.

A lányt, mint kiderül, nem a Sátán szállta meg, hanem halott apja, aki rajta keresztül akar bosszút állni gyűlölt családján. Ez a reveláció valamivel emészthetőbb, mint a katolikus angstra építő antikrisztus blabla, de még mielőtt kibontakozna ez a szál, már vége is a műsornak. Naschynak úgy látszik jobban állnak a klasszikusabb vámpíros/farkasemberes/zombis mesék, mert ez a ’modern horror’-nak nevezhető próbálkozás a leggyengébb darab a dvdén eddig megjelent filmjei közül.


Októberben az eddig külön-külön kapható Naschy-sorozat egy dobozba csomagolva fog megjelenni. A kiadvány az EXORCISM-on kívül még négy, többé-kevésbé jó filmet fog tartalmazni, úgysmint HORROR RISES FROM THE TOMB, BLUE EYES OF THE BROKEN DOLL (spanyol giallo), HUMAN BEASTS(?) és a személyes kedvenc,a VENGEANCE OF THE ZOMBIES. Ajánlott fogyasztói ár 35USD, vagyis egy ezres darabja!

Ezzel valószínűleg véget is ér a Deimos kiadó története, akiknek remaszterelt, spanyol hangsávval és felirattal ellátott dvdéit maguk az ú.n. rajongók sem értékelték sokra. A következő Naschy ("Cemetery Girls" aka.COUNT DRACULA'S GREAT LOVE) már feliratok nélkül, grindhouse wannabe külalakban kerül a piacra.