2008. július 20., vasárnap

SQUADRA VOLANTE (1974)

Stelvio Massi, olasz rablópandúr
"Calling all cars! A bankcar has been robbed, 4 men got away in a blue Alfa Romeo!"

Indul a hajsza a kétszáztízmilliószázharmincezer líra után, amit a "Marszeji" és bandája rabolt el, maguk után hagyva egy halott zsarut. Pechjükre a városban tartózkodik Ravelli felügyelő, őt éppen most küldte haza az Interpol rossz magaviselete miatt. Számára az ügy személyes: a gyilkos fegyver ugyanaz, amivel öt évvel ezelőtt megölték a feleségét. Slo'mo' flashback inzert:A többszörös Deliria-díjas Dardano Sacchetti agyából kipattant sztori valahol félúton van egy klisés western és az urbánus Dirty Harry között, standard cucc autós/helikopteres üldözésekkel, jó tempóban, őszintén és direktül, kiváló technikai színvonalon megcsinálva. Itt mutatkozott be Tomas Milian 'farmeres zsaru' karaktere, A lepukkant külsejű, állandó cinizmussal és egy .38 kaliberűvel felfegyverzett inspettore karrierje egészen a nyolcvanas évekig kitartott.
"Ravelli gets the goods, but delivers them straight to the morgue."

Milian nemezise, a zseniális karakterszínész Gastone Moschin (MILANO CALIBRO 9) papruhában osztja az egysorosokat. A dialógusok a film sava-borsa, az angol szinkron szövegkönyve remekbe van szabva, nehéz elhinni, hogy olaszok vetették papírra.
 
"If anyone else dies around here, it will be ME that killed them."

Habár mentes az igazán velős társadalomkritikától, a SQUADRA is jobbról támad, így aztán Ravelli tiszteletét teszi egy pornófilm stúdióban ("-I run a respectable film studio! -Oh really? Respectable is hardly the word for it."), majd feloszlat egy hippi-partit és elkobozza a füves cigiket. Mindezt úgy teszi, hogy permanensen a szájára van gittelve egy szivar, és az alkohol mellett propagál - az olasz kommerszfilmek java egy szeszesitalgyár támogatásával készült.
 
Hallo,J&B? Küldjenek még hat rekeszt, kezdünk kifogyni!

Az addig főként westerneket fényképező Massi első zsarufilmje a maga zsánerén belül egy erős közepest érdemel, mivel nem sok eredeti ötlet szorult belé, beleértve az akciójeleneteket is. Ami viszont dob a dolgon, az a színészek játéka és Stelvio Cipriani dinamikus zenéje. Massi a rákövetkezendő évben újabb sikerszériát indított el MARK IL POLIZIOTTO-jával, az viszont már egy jóval gyengébben muzsikáló akciófilm egy olyan bájgúnár főszereplővel (Franco Gasparri), akit Milian legfeljebb hamutartónak használna.