2008. július 24., csütörtök

NUDE...SI MUORE (1968)

Antonio Margheriti, giallo rosa


Ezt a lájtos, vígjátéki elemekkel habosított giallót Mario Bava találta ki, aki még a megvalósítás előtt kiszállt a projektből egy nagyobb volumenű ajánlat okán (DIABOLIK - milyen igaza volt!). A helyére beugró Antonio Margheriti kompetens módon oldotta meg a feladatot, azt hiszem ez volt az első krimije, de aki a Bava név miatt ruház be a DVD-re, annak garantáltan lesz néminemű hiányérzete.
Az alapszitu az addigi giallo-kliséket hivatott egybegyűjteni: lánykollégiumban operál a kesztyűs gyilkos™, áldozatai fiatalok, szépek és meztelenek (módjával, még csak '68-at írunk). Mindenki gyanús, aki nem áldozat: a tanárok, a kertész, a búvároktató... az entomológus.
A sárga fedelű ponyvakrimi műfaja már az Argento előtti korszakban megérett a paródiára, a THE GIRL WHO KNEW TOO MUCH (1962) azon nyomban dekonstruálta is azt. Talán valami hasonló történik a NUDE-ban, csak hát Margheriti nem Bava, ami papíron még önreflexió volt a tévedésből mindig a rossz célszemélyre lecsapó gyilkosról, az más tolmácsolásában egy butuska kis whodunit, korrekt, de leleményesnek egyáltalán nem nevezhető rendezésben.
Ha elvonatkoztatunk a Bava-kapcsolattól, vagyis alacsonyabban van a léc, akkor ez a kis semmiség akár még szórakoztató is lehet egy italo-krimi rajongó számára. A lányok aranyosak (Elle magazint és Marvel képregényeket olvasnak, szóval nem bölcsészhallgatók), a gyilkos kiléte pedig olyannyira egyértelmű, hogy a végén szinte meglepetésként ér, hogy tényleg ő az! A főcím alatt elhangzó dal incredibile, képzeljük el az Adam West-féle BATMAN sorozat témáját krimire átírt szöveggel: NIGHT-MARE! Nem szokásom előzetest betenni, de most kénytelen vagyok, mert ebben elhangzik a tétel. Attenzione! A film annyira nem jó, mint az előzetese. Perché, perché, perché??