2008. április 13., vasárnap

FRIGHT (1971)

Peter Collinson, angol beteg

Hűvös őszi estén fiatal lány tart a ház felé, ahol egy kisfiúra fog vigyázni. A baljós hangulat sejteti, hogy ez egy olyan éjszaka lesz, amit nem fog egyhamar elfelejteni. Főcím:

A FRIGHT a filmtörténet olyan epizódja, amiből később egész szép karriert csináltak mások. A 'bébiszitter a pácban' elődjéről van szó, közelebbről a WHEN A STRANGER CALLS és a HALLOWEEN egyenesági felmenője. Carpenter filmje zavarba ejtően hasonlít a FRIGHT-ra. Nem elég, hogy az alapozás tökugyanaz (elmegyógyintézetből szabadult fószer terrorizálja a szűzies gyerekfelügyelőt), de Collinson sokktaktikái is újra lettek hasznosítva. Elég csak arra a jelenetre gondolni, amikor a lány horrorfilmet néz, miközben odakintről fenyeget a valóság (Fright: Plague of the Zombies vs Halloween: The Thing). Na persze akkor még nem találták fel a Panaglide kamerát.

Collinson rendezése egy picit ügyetlenebb, mint a technikailag utolérhetetlen Carpenteré, a kívánt atmoszféra mindenesetre átjön, és a végére sikerül belemanővereznie magát egy egész meglepő kis őrületbe. Az aranyos Suzan George még nem sejtette, hogy egy másik perverz rendező-tata is kinézte magának, hogy aztán a STRAW DOGS-ban megint megdolgozzák szegénykét.
A FRIGHT elsősorban azoknak kötelező, akik azt gondolják, hogy az efféle slasherek őse a BLACK CHRISTMAS 1974-ből. Wrong number.

Fun fact: A film kópiáját a nyolcvanas évek elején, a slasher fénykorában  újra elővették Amerikában, és egy új címen - Egyedül vagyok és félek (!) - elkezdték vetíteni néhány moziban.


Nálunk vhs-en a Mokép jelentette meg, íme egy reklámanyag a Video Magazin hasábjairól: