2011. február 6., vasárnap

Egy rendőrfelügyelő dévédéje

Máshogyan eddig nem nagyon tudtam elképzelni egy hazai poliziesco kiadványt: mokép logó, grúber hugó, aztán fullscreen üzemmódba kapcsolva azt látjuk, hogy valaki - hangjából és a jobb oldalon belógó bajuszból ítélve feltehetően egy férfi - telefonál.
De változnak az idők, a CONFESSIONE DI UN COMMISSARIO DI POLIZIA AL PROCURATORE DELLA REPUBBLICA, röviden EGY RENDŐRFELÜGYELŐ VALLOMÁSA AZ ÁLLAMÜGYÉSZNEK nemrégiben piacra dobott dvd-kópiája egész takaros minőségű képet mutat. A borító ugyan váltig állítja, hogy a képarány 4:3, de most az egyszer ne higgyünk neki, mert immáron az anamorfikus szélesvászon teljes pompájában telefonálnak benne.
Méghozzá kizárólag olasz nyelven, a funkcionális analfabéták és a klasszikus szinkronhangok kedvelői hoppon maradtak. Ami a borítóra öles betűkkel ráírt "2 FILM 1 ÁRÁÉRT" illeti, lehetett volna mégrosszabb, például "AKCIÓS NAGYON OLCSÓ DVD MOST VEDD MEG TE GARASBASZÓ BAROM".
A Wiamfilm Kulturális Szolgáltató Kft. és Steppenwolf kolléga jóvoltából íme néhány képkocka Damiano Damiani 1971-es, a Moszkvai Filmfesztiválon Arany Sztálin díjat nyert proto-poliziáját (is) tartalmazó lemezről. Azért német a főcím, mert minden bizonnyal a Koch Media dvdjéről  lopták  vették le az alapanyagot. Hát igen, még most is Vicós Jani szelleme kísérti a magyar home video forgalmazást...