2011. február 2., szerda

Ahová Hitchcock is gyalog járt


Ma már tudományosan bizonyított tény: a vécézés egyidős az emberiséggel. Csakúgy, mint a gyilkosság. A filmművészetben a kettő először csak közvetetten találkozott, Hitchcock 1960-as klasszikusában. A PSYCHO volt az első mozgókép, amely egy vízöblítéses vécét premier plánban mutatott, méghozzá - sokk! horror! - működés közben. („First American film ever to show a toilet flushing on screen” – Imdb).
A WC, mint bűnelkövetési eszköz gondolata talán már Hitch jelentős űrtartalmú fejében is megfordulhatott, ám a PSYCHO-ban még csak szimbolikus az öblítés, előrevetítve a főhősnő hamarosan bekövetkező halálát a híres tusolós jelentben.

Eljött hát az idő, hogy egy ősbemutató keretében - kizárólag erős idegzetű nézőink számára – a Deliria összekösse az 1-et a 2-vel,
vagyis prezentálja a mozitörténelem első toalett gyilkosságát, melyet 1965-ben követtek el egy WATCH THE BIRDIE nevezetű amerikai filmben.
-----------------------------------------------------------------------
Mr.Lauterbach nudie fotóstúdiót igazgat. Az erotikus magazinok számára szado-mazo képeket készítő kisvállalkozás igen jól megy, Lauterbach úrnak azonban sötét titok szárad a füle mögött: gyermekkora óta betegesen undorodik a nőktől. Egy szép napon Joanna, az egyik modell rajtakapja Lauterbachot, amint éppen egy másik úriemberrel kezdeményez nemi kapcsolatot a kanapén. A látványtól Joannát elfogja a hányinger, és a mellékhelyiség felé veszi az irányt ---
--------------------------------------------------------------------------
-The world is gonna know how You get your kicks!
-You aren't gonna tell no one...

"WATCH THE BIRDIE shows the depths
to which people can sink."

(Magam is meglepődtem, hogy mennyire üres az adatlapja, reméljük a következő generáció fel fogja fedezi a szóban forgó alkotás filmtörténeti jelentőségét.)