2008. november 4., kedd

DAZE RAPER (1995)

Wilson Yip, 香港

Tegye fel a kezét, akinek ismerős a rendező neve! Jól van, az SPL-ről biztos beugrott. Na és a "Daze Raper" mond valamit? Sebaj, én is csak véletlenül akadtam rá a kölcsönzői kazettára egy végkiárusításon, rajta volt a cat.III logo és már perkáltam is ki a manit. Ezek voltak azok az idők, amikor bármilyen szart képes voltam végignézni, ha azt Hong Kongban gyártották.
Mint később kiderült, a DAZE RAPER az erratikus karriert befutó Wilson Yip korai munkája, és ha valaki nagyon odafigyel, fel fogja fedezni a majdani BULLETS OVER SUMMER rendezőjének kézjegyeit, egyelőre még ultragagyi kivitelben, az anyagról ugyanis ordít, hogy nem fecceltek bele semmi pénzt.


A rapedrog-kultúra gazdag hagyományokkal rendelkezhet HK-ban, a tegnap terítéken lévő THE HUMAN GODDESS-ben például kétszer is előfordul, hogy valakinek az italát megmanipulálják könnyebb kapcsolatteremtés céljából. Hogy mennyire aktuális a téma, azt jelzi a Brit Turisztikai Hivatal honlapján olvasható figyelmeztetés:
Both 2006 and 2007 the Hong Kong press reported instances of spiked drinks, targeting both males and females. Whilst there have been no recent reports of this practice, you should ensure that anything you drink cannot be tampered with. You should also be wary of accepting drinks from strangers.See the Crime Section of this advice for more details.

A helyi újságok címlapjait is megjárt négyfős banda kábítószerrel felhigított limonádét helyezett el közértekben, majd a szer hatása alatt lévő áldozataikat kirabolták. A lángész egy börtönőr volt, bűntársai frissen szabadult rabok. A bagázst akkor fogták el, amikor egy fiatal nőt maguknál tartottak váltságdíj fejében. Történetesen az egyik elkövető perverz volt, ez az a motívum, ami megragadhatta a producerek behatárolt képzelőerejét és készült egyszerre két true crime film is az esetből: előbb a Wong Jing-faktoriból kikerült SPIKE DRINK GANG, majd pár hónapra rá ez. A déja vu érzést fokozandó, az elrabolt lányt mindkettőben ugyanaz a színésznő játssza!

A sértettek (a filmben mind fiatal nők) nemcsak a pénztárcájuktól válnak meg ellenállás nélkül, de félájult állapotban bankkártyájuk számát is megadják - ez a metódus elég hihetetlennek tűnik, én például józanul sem emlékszem a kártyaszámomra (nesze neked true crime). A rengeteg káromkodás mellett a már említett perverz fickó az oka a +18 besorolásnak; a videoklipes beállításokkal abszolvált szexjelenetek valóban hagynak némi rossz szájízt maguk után, de egy DAUGHTER OF DARKNESS kaliberű őrültekházát pillanatra sem hozná zavarba.
A "Yip-touchról" annyit, hogy van ugyan hiphopzenére kézikamerázás meg wongkarwaios step-motion, de a stilizációra tett próbálkozás filmsulisan kezdetleges. Valamivel érdekesebb, hogy a "spike gang" könnyen befolyásolható idiótái is azt az X-generációt reprezentálják, akik aztán egy ideig a rendező kedvenc toposzaivá válnak. A MONGKOK STORY/BIO ZOMBIE slacker hőseihez hasonlóan ők is piti bűncselekménnyel próbálják fenntartani magukat, és még a legnagyobb szarban is képesek az egészhez cinikusan unott képet vágni. Persze az is lehet, hogy a sok fotelben ülés/tévénézés mindössze a kilencven percet volt hivatott kitölteni...