2008. október 25., szombat

THE SISTER OF URSULA (1978)

Enzo Milioni, olasz giallo


e con Alessandro Braner
A Deliriának nem életcélja menedékjogot adni a legbizarrabb európai filmeknek, de a véletlen úgy hozta, hogy a BEAST IN SPACE után újra itt van valami, ami szembe megy a józan észnek - ezúttal egy késői giallo a mostanában az euro-trash legmélyebb zavarosában halászó Severin kiadó jóvoltából.
nyomokban bránert is tartalmazhat
Ursula és nővére egy tengerparti üdülőben próbálja kipihenni zűrös családi ügyeit. A labilis idegrendszerű (és paranemnormális) Ursula csak egy a hotelben tébláboló féltucat orvosi esetből, és miközben mindenki kavar mindenkivel (= pornográfiával flörtölő szexjelenetek), a dildós gyilkos újra és újra lecsap!
Donald Kacsa, Dézi és Bráner Rudolf
A számomra teljesen ismeretlenek által elkészített szexkrimi festői környezetét megörökítő fotográfia, valamint az ekletikus zene és a letargikus tempó a vampyros leszboszi Franco-érát idézi, miközben szinte észrevétlenül halmozódik a logikátlan happeningek egész sorozata, legyen az egy ultrabanális dialógus, vagy a többször visszatérő, megmagyarázhatatlan inzertkép a gyilkos szeméről. A wtf momentumokat gyarapítja, hogy a műfasszal brutalizáló tettes valójában nem sok vizet zavar a hotel mindennapjaiban. Másnap írnak róla az újságok, valaki elgondolkodik, hogy talán el kéne innen húzni (de aztán mégse), és megy minden tovább: a hotelmanager tossza a bárénekesnőt, a bárénekesnő a gigolót, a gigoló Ursula nővérét, Ursulanővér a (.....), mígnem az egész egy váratlannak nevezhető csavarba kulminál.
(ide mindenki hozza a saját bránerviccét)
Nem arról van szó, hogy ki az elkövető (az elég nyilvánvaló már a film felénél), hanem sikerült beleszőni a történetbe - a néző tudta nélkül! - egy nemzetközi droghálózat felgöngyölítését is. Bravo!

A rendező szerint a film óriási siker volt, a nők imádták és a hotel, ahol forgatták ma már pizzéria. Ez utóbbit könnyen meg tudom cáfolni, az "Il Saraceno" eredeti formájában pompázik ma is, és csak idő kérdése, hogy mikor csap le újra a műfasz.

Il Saraceno 2008-1978 :