2008. szeptember 28., vasárnap

Terra di GOBLIN (beyond the filmzene)

Kezdetben vala a CHERRY FIVE (1974), egy angolszász progresszív rockot játszó olasz formáció,akiknek demója eljutott Dario Argentohoz. Innentől kezdve GOBLIN név alatt dolgoznak tovább,számos hazai és néhány amerikai film import verziójához szereznek zenét. Már a Cherry Five-on találunk néhány suspense témát, az epikus "The Swan is a Murderer " átkötése a Profondo Rosso lemezen és a filmben egyaránt elhangzik.
A P.Rosso-t követő instrumentális Roller (1976) nem filmhez készült, így a témák-rocklemezről lévén szó-jobban ki vannak dolgozva. A Cherry Five-os YES hangzás háttérbe szorult,dobták az erős akcentussal megvert énekesüket és nyomták tovább a funkos heavyprogot. A ZOMBIE(DAWN OF THE DEAD) környékén rögzített Il fantastico viaggio del bagarozzo Mark (1978) akkor divatosnak számító konceptalbumként lett realizálva. Az énektémákat a gitárosra bízták, akinek hangja emlékeztet Kóbor Jánoséra, sőt maga a zene is kissé Omegás, azaz dallamos prog és ezt most lesz szíves pozitívumként értékelni,mert az elejétől a végéig (36perc)remekbeszabott a mű.

A fennti borítókra kattintva letölthető a GOBLIN két legfontosabb "szólólemeze". A fájlokat nem én tettem fel,a cédék megvannak eredetiben, lelkiismeret tiszta,Goblin fantastico.
http://www.goblinhome.com/discography.php