2015. december 27., vasárnap

POWERFUL FOUR / FIRST SHOT (1992-93)

David Lam, 香港


A megtörtént bűneseteket feldolgozó hongkongi sztorik nem kizárólag a Cat.III-thrillerek (SENTENCED TO HANGRUN AND KILL) kiváltsága volt, a nemfikció a zsaru- és gengszterfilmeket is utolérte. A bűnözés és bűnüldözés hőskoraiban játszódó akciódrámák mini-trendjének előidézésében a TO BE NUMBER ONE volt a ludas, miután a kosztümös gengszter-életrajz 1991 egyik sikerfilmjévé vált.

Hong Kong hírhedt felügyelőjének, a néhány évvel ezelőtt, 90 éves korában elhunyt Lui Loknak jó zsaru/rossz zsaru életútját először a két részes LEE ROCK dolgozta fel Andy Lauval a címszerepben. A forgatás előtt a producerek tiszteletüket tették a Tajvanon élő nagyfőnöknél, aki sem akkor, sem a későbbiekben nem járult hozzá, hogy a nevét használják. Lui egyike volt a „Négy befolyásos őrmesternek” - a POWERFUL FOUR az ő közös történetüket meséli el.

 

A hatvanas években Hong Kong hatalmas gazdasági fejlődésen ment keresztül, amiből azonban a rendőri erők hivatalosan vajmi keveset profitáltak. A közszolgák között a rendőrök átlagkeresete volt a legalacsonyabb, a szervezetnek nem volt átfogó irányítása, a rendőrkapitányságokat kerületi törzsőrmesterek vezették. Nemzetközi felmérés szerint az állomány harmada kapcsolatban állt a triádokkal, a korrupció a testületen belül a mindennapi ügymenet elfogadott részévé vált. A törzsőrmestereket drogkereskedők és kaszinótulajdonosok vesztegették meg, az egyenruhások védelmi pénzt szedtek utcai árusoktól, a nyomozásokhoz szükséges informátorokat fekete pénzekből fizették. 

 

Az évtized derekára a drogpiacon az ópiumot felváltotta az olcsóbban előállítható heroin, az alvilág profitja az egekbe szökött. A négy különböző körzet élén álló detektívőrmester (a legmagasabb rang, amit egy kínai betölthetett a Királyi Rendőrségnél) egymás között négy részre osztotta fel a várost, és a gengszterekkel lepaktálva mesés vagyonokra tettek szert. Mint utóbb kiderült, a hatékony detektívmunkájáért többszörösen kitüntetett Lui Lok nemcsak a rendőrségnél, hanem a 14K triádban is előkelő pozíciót töltött be. Először nem a befolyásos nyomozók ellen indult nyomozás, hanem a brit főkapitány, Peter Godber bukott le 1973-ban, miután a hatóságok tudomására jutott, hogy minden hónapban magas pénzösszegeket utal kanadai bankszámlájára. A nyugdíjba vonulását tervező közszolga titokban multimilliomos volt. A Godber-botrány folyományaként a következő évben megalapították a független hatósági szervként működő Korrupcióellenes Bizottságot (ICAC), és elkezdődött a Royal Hong Kong Police Force megtisztítása.

 
1977-ben kiadott kőrözés egy ex-nyomozó ellen.
(Szigorúan piszkos ügy: a hongkongi színész-rendező Eric Tsang apukája látható a képen.)

David Lam rendező bennfentesként nyúlhatott a témához, elvégre hajdanán az ICAC kommunikációs osztályán dolgozva antikorrupciós drámákat forgatott a televízióknak. Az ő műve a nemrég bemutatott ICAC-mozifilm, a szervezet megalakulásának 40. évfordulóját ünneplő Z STORM (a Love HKFilm weboldal szerint a 2014-es év tíz legrosszabb filmjének egyike). Noha a stáblistákon fel van tüntetve egy kutató munkatárs, a szórakoztatás nevében a forgatókönyvírók nem feltétlenül ragaszkodtak a tényekhez, mi több, az ICAC létrehozása körül forgó FIRST SHOT esetében az inspirációért egészen Hollywoodig elmentek.

 

A POWERFUL FOUR a „Négy befolyásos őrmester” egyikének temetésével kezdődik 1989-ben. A gyászszertartáson a száműzetésükből előbújó három megöregedett ex-rendőrt az ICAC munkatársai őrizetbe veszik. Innentől hatvanas évekbeli flashbackben követhetjük végig, ahogy a négy jóbarát (Simon Yam, Danny Lee, Kent Cheng, Waise Lee) együtt megmássza a kenőpénzekkel kitámasztott ranglétrát. S miután a „muszájból” korrumpálódott, erőszakos zsarukból filmhősöket faragtak, az egészet rákenik az ellenszenves gwailo parancsnokra (Mr. Godber?). Való igaz, az ambiciózus társaságot máig övezi egyfajta tisztelet, a brit vezetésű szervezeten belül olyan státuszt sikerült elérniük, amit a britek által alacsonyabb rendűnek tartott kínaiak közül keveseknek sikerült. Másrészt az elhivatott rendfenntartóknak nem nagyon volt más választásuk, mint együttműködni az alvilággal (a kőrözött bűnözőket a triádokkal fogatták el, kijelölték, hol árulhatnak drogot a városban stb.), különben teljesen kicsúszott volna a kezükből az irányítás. „Tudják önök, mennyi mindent tett a városért? Hány bűnözővel szemben lépett fel?" – vonja kérdőre a letartóztatási parancsot lobogtató ICAC-seket az őrmester özvegye a film legelején. "Abban az időben a túléléshez korruptnak kellett lenni.” 

 

A későbbi OCTB filmek (Organized Crime And Triad Bureau - a rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó akciócsoportja) irányába mutat az epizód, melyben Danny Lee-ék jégtömbre kötözött férfit kínvallatnak. A magasabb rangú felügyelőt játszó Simon Yam ennek láttán úgy felháborodik, hogy kiküldi Danny Lee-t a szobából, és azzal az önelégült Cat.III pszicho-mosollyal a képén még elvetemültebb módszerekkel kínozza tovább a gyanúsítottat! A POWERFUL FOUR kapcsán John Woo hatását nem lehet alábecsülni: a THE KILLER után szabadon Danny Lee pártfogásba vesz egy lövöldözés során általa véletlenül megsebesített énekes madárkát (a BULLET IN THE HEAD-ben ugyanezt a „hölgy a pácban” funkciót betöltő Yolinda Yam); Woo fegyveres leszámolásait imitáló fináléban a négyes egy különösen agresszív drogkereskedő öltönyös bandájával keveredik tűzharcba.

 

A hongkongi akciófilmek egykoron népszerű testvériség ideálját megjelenítő főhősök eredeti változatai 1974-ben, negyven másik rendőrrel együtt külföldre menekültek a vagyonuk kíséretében. Lui Lok (akit Simon Yam alakít laza eleganciával) gazdag és befolyásos gengszter-üzletemberré vált a triádoknak menedéket biztosító Tajvanon. Lok az ügyvédein keresztül a hongkongi kormánnyal vádalkut akart kötni, amit elutasítottak, az ellene kiadott elfogatóparancs haláláig érvényben maradt.

 

A POWERFUL FOUR-ban látottak után pár évvel játszódik a FIRST SHOT, közvetlenül a Korrupcióellenes Bizottság megalakulása előtt, illetve után. Az ugyanazzal a stábbal megcsinált filmeket egymás mellé helyezve érdekes képletet kapunk: a korrupt zsaruk heroizálását követően a fajtájukat üldöző ICAC kerül piedesztálra. Ha valóban ilyen körülmények között jött létre az intézmény, akkor megeszem a filmet tartalmazó videokazettát.


A gengszterbandák közötti véres leszámolások, a korrupt államhatalommal összefonódott szervezett bűnözés és néhány idealista zsaru jellemezte 30-as évek Chicagójában játszódó AKI LEGYŐZTE AL CAPONÉT már megjelenése idején magukévá tették a hongkongi filmesek (David Bordwell esztéta Planet Hong Kong című könyvében egész fejezetet szentel az AKI LEGYŐZTE AL CAPONÉT és Kirk Wong 1988-as filmje, a GUNMEN összehasonlításának). 1993-ban két hasonszőrű kísérlet is történt arra, hogy a hollywoodi  police vs. maffia eposzt átültessék hazai viszonyokra.


A THE INCORRUPTIBLE-ben az OCTB jogelődjét, a Triad Society Bureau-t megalapító detektív vív hősies küzdelmet egy elvetemült gengszterrel az ötvenes években. Az alműfaj törzsvendégeivel (Ray Lui a TO BE NUMBER ONE-ból, Waise Lee, Simon Yam) benépesített produkciónak érdekessége, hogy a szóban forgó detektív saját fia rendezte meg.
A FIRST SHOT már oly mértékben korrumpálja Brian De Palma munkáját, amire anno legfeljebb a tajvani kollégák mertek vetemedni. 

 

Rajtaütés során a talpig becsületes rendőrt (Ti Lung) a saját kollégája (Simon Yam) lövi tarkón, a tetten ért drogdílerek legnagyobb örömére. A Better Tomorrow kopaszodó halántékú sztárja a csodával határos módon túléli a Bullet in the Head-et, és az újonnan hivatalba lépett brit kormányzó idealista asszisztensének (Maggie Cheung) megbízásából nekiáll megszervezni a maga kis fű alatt működő antikorrupciós csapatát. Két zöldfülűt a rendőrakadémián választ ki, az egyikük piperkőc mesterlövész, a másik elkötelezett Bruce Lee rajongó; utóbbi tény a kungfu-jeleneteknél felettébb hasznosnak bizonyul. A megbánást tanúsító rendőrrel (aki pár hónappal korábban fejbe lőtte!) kiegészült proto-ICAC brigád fő célpontja a rendőrséget a markában tartó, saját földalatti bankkal rendelkező triádvezér. Robert De Nirót Waise Lee fordítja kínaira, a Peter Godbert megszemélyesítő angol főkapitányt a szokásos hobbi-színész gwailók egyike próbálta eljátszani. Hidegvérű bérgyilkosként itt debütált az évtized legbizarrabb HK-arca, Bobby Yip

 

Az előzménynél valamivel több akciózást tartalmazó FIRST SHOT nem ment a szomszédba egy kis brutalitásért. Csonkítások, nyakmetszések, kisgyerekkel felrobbanó minibusz, egy fájdalmasnak tűnő kaszkadőr-jelenetben motorkerékpár után kötve vonszolnak valakit a betonúton. A Hong Kong noir hangulatot néhol pánikszerű hülyeség szakítja meg. Amikor a jachtján pecázó főügyész nem hajlandó cselekedni a jó ügy érdekében, egyszerűen bedobják a nyílt tengerbe. Úgy látszik, a hongkongiak imádnak fehér embert csesztetni (a történelmükből fakadóan ehhez meg is van a joguk). Más másság sem részesül különb elbánásban: attól függően, mennyire vagyunk homofóbok, a gengszter homoszexuális könyvelője után nyomozó hőseink kalandja a melegbárban a film legalja/fénypontja (Ti Lung bőrszerkóban, tányérsapkában portyázik...). Hozzáadott látványosságként sikerült megszerezniük a filmipar legjobban fizetett női sztárját – Maggie Cheung jeleneteit pár nap leforgása alatt vehették fel, az akciókban a színésznő nem vett részt. Megjegyzem, mindkét esetben jobbak a puszta kezű bunyók koreográfiái, mint a kissé elkapkodottan megrendezett pisztolypárbajoké.

 

Független producer-rendezőként David Lam (ASIAN CONNECTION) közismert színészeket és megfelelő produkciós értéket tudott felmutatni. Komplex morális kérdéseket feszegető, élethű karaktereket felvonultató dokudrámák helyett a történelemmel párhuzamos heroic bloodshed univerzumban játszódó kommerszfilmek ezek, felszínesen megírt forgatókönyvekkel. Magyarán: tipikus kora kilencvenes évekbeli cuccok. A felszínes kommerszfilmek helyi császárának, Wong Jingnek 2009-es filmje, az I CORRUPT ALL COPS (tedd össze a kezdőbetűket!) ugyanezt a POWERFUL FOUR / FIRST SHOT megjelenítette időszakot öleli fel. Lui Lok detektívet Tony Leung Ka Fai alakítja.