2014. július 13., vasárnap

A HEROIC FIGHT (1986)

Chiu Chung Hing, Made in Taiwan


A Tajvani AkcióKOmédia a NYolcvanas évekből a távol-keleti szórakoztatóipar egyedülálló zárványa - aki egyszer látott ilyet, pontosan tudja, miről van szó. Felgyorsított akciójelenetek, magatartászavaros gyerkőcöket nyűgöző humor, valami laza szerkezetű történetecskébe ágyazva. Az összhatás nem ritkán felér egy agytekervényekre mért súlyos csapással.


Az is szembeötlő, milyen szemérmetlen módon voltak képesek lenyúlni a Kínai Köztársaság kommmerszfilmesei egy-egy külhoni mozgókép cselekményét, légyen az a MS. 45 (GIRL WITH A GUN, 1982) vagy a STATE OF GRACE (HUNTING LIST, 1994). A remake/ripoff tendencia egyik lehetséges oka, hogy a nemzeti érdekek védelmében csak korlátozott számban lehetett az országba külföldi filmeket importálni. A kvótarendszernek hála, a Tajvanon be nem mutatott sikerfilmeket a rendezők és forgatókönyvírók saját gyártásban "honosíthatták" meg. Hongkongi produkciók ellenben szabadon áramolhattak befelé, a tajvani nagyközönség pedig imádta őket, különösen az akciódús fajtát.


A kilencvenes évek első feléig életképes tajvani kommersz (aminek elsorvadását részben éppen a minőségben verhetetlen HK filmek okozták) rendszeresen vett igénybe otthon leszerepelt, esetleg a triádok elől a szigetországra menekült hongkongi illetőségű színészek és akciókoreográfusok szolgálatait. A HEROIC FIGHT-ot nem a „tajvani Wong Jing”, Chu Yen Ping rendezte, ettől függetlenül simán versenyre kel Chu tökkelütöttségeivel.


Az ugyanabban az évben elkészült amerikai TRÜKKÖS HALÁL kungfu-akció-paródia változatában egy akciófilmeken dolgozó négyfős trükkstáb mérkőzik meg az eszközökben nem válogató maffiával. A jógengszter Mr. Duh (a rendező Chiu Chung Hing) az üzleti tárgyalás során visszautasítja a rosszgengszter ajánlatát. Válaszlépésként elrabolják Duh szeme fényét, a kisunokáját. Egy filmes speciális effektekkel foglalkozó família kaszkadőr tagja (Lin Shiao Lan, a tajvani fantazik 19 éves sztárpalántája) tuningolt BMX-ével véletlenül a környéken bringázik, és kimenti a kislányt a drogkereskedők markából. Az idős nagyfőnök - akit én eme film producerének, az alvilági kapcsolatairól hírhedt Lo Weinek a paródiájaként tudok csak értelmezni – hálából megígéri a stábnak, hogy befektet következő filmjükbe, majd egy ellene irányuló merényletkísérlet után ravasz tervet eszel ki.
  

 Lo Wei  Mr. Duh összehívja a rivális triádbandákat egy étterembe, bejelenti visszavonulását és átadja a posztját egyik fiatal beosztottjának. A ceremónia végén az F/X stáb segítségével nyilvánosan megrendezteti saját halálát. Miközben a TRÜKKÖS HALÁL írója tárcsázza ügyvédjét, a konkurenciához átállt másik beosztott (Dick Wei, a PROJECT A főkalóza) elrabolja Mr. Duht, az F/X-esek műhelyét pedig leszanálják egy óriási perpatvarban. A végső összecsapás filmstúdió díszletei között zajlik, ahol az illúziók mesterei az összes rendelkezésükre álló trükköt bevetik, hogy lenyomják a gengsztereket.


Elkél ide egy csipetnyi hongkongi filmtörténet: Yuen Woo Ping és testvérei a nyolcvanas évek elején a csodakungfuval próbálták meg színesebbé tenni a népszerűségüket vesztő tradicionális harcművészeti filmeket. A bábokkal és egyéb, kézzel vezérelt speciális effektusokkal feldobott kosztümös kf-vígjátékokat kezdetben a Golden Harvest finanszírozta; ekkor, 1982-ben született meg a sorozat legjobbika, a THE MIRACLE FIGHTERS. Aztán átvette őket Lo Wei producer - TAOISM DRUNKARD (1984); YOUNG TAOISM FIGHTER (1986) -, s közben napvilágot látott egy tajvani ripoff, az EXCITING DRAGON (1985). Hogy legyen némi fogalmunk a dologról, tekintsünk meg a Részeges Taoista mozielőzetesét, de csak a saját felelősségünkre! (Én szóltam.)


Namármost, Lo Wei tajvani székhelyű cégénél készült A HEROIC FIGHT-ot az EXCITING DRAGON rendezője, a korábban koreográfusként a THE MIRACLE FIGHTERS-en is dolgozó Chiu Chung Hing jegyzi, a trükkös trükkösök nyúlfogú mesterét pedig a Yuen Klán oszlopos tagja, a TAOISM DRUNKARD főszereplő-rendezője, Yuen Cheung Yan alakítja. Mindezzel oda lyukadunk ki, hogy A HEROIC FIGHT egyfajta behind-the-scenes parafrázisa a Yuen-klán "csodakungfus" filmjeinek, lerántva a leplet a kulisszákról, de általa mégsem a valóságba, hanem egy másik valószerűtlen fantáziába kerülünk. Briliáns.


A gyaníthatóan totál ad hoc módon kitalált koncepción túl a Made in Taiwan akciókomédia bőven hozza a kötelezőket a kategóriájában. A komédia flúgos, az akció pörgős, de olyannyira, hogy ha a verekedéseket és üldözéseket normál sebességgel vették volna filmszalagra, jelentős mértékben megnőne a játékidő. A '80-as faktor sem elhanyagolható, például:

McDonalds szponzorálta montázs gyerekszereplőkkel ---
(A kislányt nem helyettesíti dublőr!)

BMX banditizmus ---

SZEBB HOLNAP paródia Chow Yun Fat imitátorral ---

Triád-ceremónia titkos kézjelzésekkel ---

Original music score from ESCAPE FROM NEW YORK, MANIAC, PHANTASM, PATRICK ---
A Milan kiadó válogatáslemezét "könyvtárzeneként" több más ázsiai film is felhasználta a nyolcvanas évek során.

És a végére egy kis szuvenír a Deliria törzsközönségének ---
DEVIL FETUS plakát! (Prod. Lo Wei)