2011. június 23., csütörtök

"Mások meghalhatnak, de a Kobra él!" - A KOBRA NAPJA dvd

- Hallo, Franco Nero lakás (EGY RENDŐRFELÜGYELŐ VALLOMÁSA), ott ki beszél?

- Itt Franco Nero (A KOBRA NAPJA).
Képzeld bátyó, én is megjelentem dvdén:


A Rendőrfelügyelő dvdje után pár hónappal ismét 2 Franco Nérót kapunk 1 áráért, ezúttal A KOBRA NAPJA/TOP LINE páratlan párosa teszi nálunk tiszteletét a "magyar Anchor Bay"-ként induló, aztán sajnos takarékra tett Ultrafilm Kft. gondozásában. A borító tipográfiájától kezdve a  forgalmazás módszeréig bezárólag egyre inkább az az érzésem, hogy a Wiam, Szaturn és hasonló kis káefték szálai ugyanabban a kézben futnak össze. Kobra főfelügyelő majd felgöngyölíti az ügyet...

Enzo G. Castellari utolsó, 1980-ban készült poliziescója egészen érdekes karriert futott be Magyarországon. A szinkronizált mozibemutató a '82-es nyár egyik nagy slágere volt. Ilyen szigorú plakát mellett nem is csoda, hogy ezrével özönlöttek a népek a filmszínházakba:


A Filmvilág kritikusa anno imígyen bánt el vele:

Videón furamód nem a Mokép forgalmazta, hanem egy ismeretlen vállalkozó, aki nemes egyszerűséggel fogta a német műsoros kazettát, lefeliratozta, a borítóra meg rámatricázott egy magyar nyelvű szinopszist. Ha jól tudom, összesen két példány létezett belőle, az egyik talán még ma is ott bújkál a Corvin közben.

Ami a dvdét illeti: semmi cicó, van magyar hang, oszt' annyi. A Blu-rayjel kényeztetett szemek vérben fognak forogni a vhs-nívó fele tendáló kép láttán, pedig az csak híven próbálja tükrözi a német megjelenést. Feltételezhetően onnan szedték ezt az ágról szakadt printet. Na ja, a történelem ismétli önmagát. A borítón beígért 16:9-et nehogy komolyan vegyük.

screenshots © Steppenwolf
Angolszász trailer: