2011. április 13., szerda

Claudio Fragasso Piszkos Háborúja + Argento @ Fót

Fragasso visszatért! Ismétlem: Fragasso visszatért!!
Na jól van, csesszétek meg, ha már belekezdtem, végig is mondom:


A Deliria-őslakos rendező (első interjúalanyunk) mostanában két hír kapcsán is hallatott magáról. Először is: a Camera Obscura megjelentette angol feliratos dvdén a Bruno Mattei-jel közösen elkövetett LIBIDO MANIA-t. Ez az az 1979-ben készült mondo doksi, amit 2010-ben az egyik német dvdsokszorosító üzem nem volt hajlandó legyártani.


Aztán: harminc évvel a HELL OF THE LIVING DEAD után a Fragasso/Drudi házaspáros ismét gőzerővel attakolja az ENSZ-t. Új filmjük, a DIRTY WAR (LE ULTIME 56 ORE) valahogy így szól: a Balkán-háborúban a békefenntartók által használt, uránium tartalmú lőszerek leukémiát okoztak a veteránoknál. A rákban szenvedő Moresco ezredes és tizenkét társa elfoglalja azt a kórházat, ahol egykori bajtársuk haldoklik. Ha 56 órán belül az Állam nem hajlandó elismerni felelősségét, végeznek túszaikkal. Fragasso a hetvenes évek panaszos poliziescóit kívánta feléleszteni (a film egy bankrablással kezdődik) a mai hollywoodi akciófilmek modorában.


C.F.: „A hetvenes évek olasz mozijai látványosak voltak, ugyanakkor határozott erővel tártak fel bizonyos társadalmi problémákat. Beszéltem az áldozatok hozzátartozóival a tragédia okozta fájdalomról, de ez nem akadályozott meg abban, hogy leforgassak egy tizenkét perces akciójelenetet alla HEAT. Filmem bebizonyítja, hogy Olaszországban is lehet zsánerfilmet csinálni - úgy szórakozat, hogy közben nagyon komoly dolgokról van benne szó. Ez a fajta hozzáállás menthetné meg az olasz mozit, tehetné újra nemzetközivé.” Még káromkodik valamit Tarantinoról, de olyan erős szlengben beszél a fazon, hogy a translator nem tudott megbírkozni vele. Hat és fél perces (!) angol feliratos trailer:


--------------------------------------


Lapzártakor kaptuk a hírt, hogy tiltakozásom ellenére Dario Argentónak továbbra is szánt szándékában áll elkészíteni a DRACULA sztereoszkópikus 3D változatát. Van Helsing szerepére kiválasztott Rutger Hauer sem ad túl sok okot a bizadalomra, az egykori DTV sztár legutóbbi vámpíros filmje, a DRACULA III – AZ ÖRÖKSÉG jelenleg ötszáz forintért kapható a Vaterán, de valószínűleg még fele ennyiért sem találna gazdára.


Cinizmusom még önnön magamat is félelemmel tölti el, ennél csak az Argento féle Operaház Fantomjának emléke a rémisztőbb. Most már kizárólag abban reménykedek, hogy a forgatás végén megjelenik Robin Hood, és ellopja a negatívokat...


Ha valaki nem vágná, az előbb éppen a magyar vonatkozásra hívtam fel a figyelmet: a DRACULA rövid pre-production videóüzenetének kettedik percében ugyanis Argento a fóti filmgyárban bandukol:


Szintén ebből a videóból derül ki, hogy Drakula grófnak az olasz horror legendás műemléke, a Rómától pár kilométerre található BLOODY PIT OF HORROR-kastély ad otthont!


Majdnem elkezdett érdekelni ez a Drakula dolog. Majdnem.