2018. június 24., vasárnap

FIRST OPTION (1996)

Gordon Chan, 香港

Itt a Deliria Michael Fitzgerald Wong Rajongói Klubja jelentkezik. Ajándékötletünk következő karácsonyra: Michael Wong SDU akciófigura ---
 


1994 egyik meglepetés-sikere a THE FINAL OPTION volt Hong Kongban (a tévében nálunk Végső megoldás címen adták). A különleges bevetési egység, a Special Duty Unit (az ottani TEK) felvételi procedúráját és kiképzési módszereit dramatizáló alacsony költségvetésű film alkotói sem sejtethették, hogy kisebb SDU-trendet fognak elindítani, valamint új népmesei akcióhőst faragnak a Michael Wong alakította kiképzőtisztből. Ha tudták volna, akkor bizonyára nem temetik el a történet végén Stone kapitányt hat láb mélyre. Annyi baj legyen: mindenki kedvenc SDU-parancsnoka a két évvel későbbi "folytatásban" Don néven tért vissza regimentje élére. 


A rendőrség vámügyi alegysége rajtaütést hajt végre Hong Kongban üzletelő tájföldi drogkereskedőkön. A katasztrofálisan végződő epizód után segítségül hívják az SDU-t, melynek amerikai származású parancsnoka (a maximumra felpumpált Michael Wong) rögtön a nemtetszését fejezi ki, hogy izomagyú csapatának a nőket is sorai közt tudható vámosok irányítása alatt kell szolgálatot teljesítenie. Hímsoviniszta, nem tud egy összefüggő mondatot végigmondani kantoniul, pszichológiailag instabil - Wong nem véletlenül kapta azt a jelölést az aktuális Hong Kong Film Awards-on! 


Emberünk belépője lehengerlő: ittasan nekivezeti terepjáróját a korlátnak, aztán egy arra járőröző rendőrtől kölcsön kéri a motorját. -És velem mi lesz? kérdezi a fakabát, mire jön a válasz (angolul): -Call a taxi! Don hollywoodi macsó akcióhősöktől tanult nyakasságát hangsúlyozó forgatókönyv menet közben kis híján összeboronálja őt a bátor vámos leányzóval (korabeli sztárpalánta Gigi Leung), de aztán hagyják a fenébe a lagymatag karakterépítést, inkább beejtőernyőznek egy maroknyi ex-Navy Seals kommandóst, akik a rekordmennyiségű drogszállítmányt megpróbálják kicsempészni az országból. Hong Kong közelében fekvő kis sziget dzsungelében játszódó utolsó harmadban már kizárólag a fegyvereké a szó, amint a rendfenntartók megütköznek a legmodernebb haditechnikai eszközökkel felszerelt amerikaiakkal. 


Az "egységben az erő" csapatszellem nagyban hasonlít a szintén '96-os BIG BULLET-ben látottakhoz, vagyis ezúttal is egy metaforikus akciófilmről van szó a karnyújtásnyira lévő handover jegyében. "Azt akartam, hogy a szereplők érezzék, '97 hatalmas akadályként áll előttük, de ők meg fognak birkózni vele." (Gordon Chan) A kizárólag külföldi gazfickókkal operáló film ezt az optimizmust propagálja: amíg ilyen derék hőseink vannak, addig nem kell aggódni a jövő miatt. A FIRST OPTION didaktikusságához valahogy klappol Gordon Chan filmipari berkekben túlértékelt rendezői "profizmusa", mely nehezékként csüng a binárisan egyszerű rabló-pandúr történeten. Bruce Law akciójelenetei (no kungfu) sem csattannak ki az invenciótól, de kétségkívül élvezetes látvánnyal szolgálnak, főleg, ha a készítőkhöz hasonlóan minket is vonzanak a fegyverek és pirotechnika. 


Ahogy az Hong Kongban lenni szokott, a forgatás egy része illegalitásban zajlott, a hatóságok beleegyezése nélkül. A rendőrség először le akarta tartóztatni az éles robbanószereket használó produkció felelőseit, majd megvonták tőlük a forgatási engedélyt, így a finálét a már dobozba került felvételekből kellett valahogyan összeállítaniuk a vágóasztalon. (Nem valami fair eljárás éppen egy olyan filmmel szemben, ami a rendőri szerveket ennyire pozitív színben tünteti fel.)

Megtekintéskor az eredeti, kevert nyelvű hangsáv legyen a first option, egyrészt mert élő hangot használtak, másrészt ezáltal a valósághűségre törekvő stratégiai játék kap egy erős B-filmes balegyenest, köszönhetően annak a szövegírónak, aki a filmdialógusok klisészótárából kimazsolázta az angol dumákat. A vége fele eldurrantott mondatokban rímpárokat is felfedezhetünk: You stupid son of a bitch / I could have made You rich vagy You are under arrest / You know the rest. Ha nem tévedek, ez a Star Wars univerzumból jön:

A korrekt nézőszámot és kritikai elismeréseket (hongkongi kritikusok díja a legjobb forgatókönyvért!) begyűjtött filmet további Option-ök követték (OPTION ZERO, THE NEW OPTION), valamint egy TV/videóra szánt sorozat. Az itt még line-producerként tevékenykedő Dante Lam és mentora, Gordon Chan a rendszerváltást követő BEAST COPS-ban sötétebb színekkel kezdték árnyalni a rendőrösdit ; máig az a legjobb film, amiben a one and only Michael Wong SDU tisztként tiszteletét tette.