2011. január 17., hétfő

TORTURED FEMALES (1965)

Mitam Productions, b&w 35mm
Oct. 1965 (San Francisco showing)
Abduction. Rape. Torture. Sadism. Flagellation. Murder. Orgies. (Amerikai Filmintézet katalógusa)

Hölgyeim és Uraim! Inkább csak Uraim. Készítsék elő zsebkendőiket – it’s Roughie Time!


Az utamba került hatvanas évekbeli amerikai szexfilmek közül ez a kaliforniai nudie roughie az eddigi legsuttyóbb.
És mégis, a másodpercre pontosan egyórás kínkeservesség olyannyira bizarr, hogy nehéz rá istenigazából megharagudni, pedig nekem aztán nyomós okom volna rá: pénzt adtam ki érte, majdnem annyit, mint amennyibe maga a produkció került.


A TORTURED FEMALES-t ("Megkínzott nők" - a cím kétségkívül figyelemfelkeltő, de mégis  van benne valami leheletfinom fineszesség, ami csak az igazán nagy művek sajátja) a Mitam Productions készítette, egy fetisiszta roughiekra specializált kis nyugati parti cég. A Mitam még akkor is (1970) fekete-fehérben, hangalámondással készítette filmjeit, amikor a többi sleaze-kufár már Eastmancolorban lapátolta vászonra a szemetet. Nagyjából ennyi háttérinformációt sikerült összekaparnom, a Deliria szabályzatától némileg eltérve most részletesen ismertetném a történetet.


Már ha lenne ilyenje, de a forgatókönyvben (micsodában?) az értelem és érzelem halványan pislákoló lángját sem véltem felfedezni. Sebaj, majd lökünk süket dumát a képek alá, pontosan úgy, ahogyan azt filmünk teszi .
A TORTURED FEMALES első számú inspirációjának az OLGA-sorozat tűnik, úgyhogy se hangrögzítés, se szinkron, az audio sávot a főszereplő narrálja végig, néhány egyszerű hangeffektus és szűnni nem akaró muzsika kíséretében. Munkaköri kötelességem figyelmeztetni, hogy el fogom szpojlerezni a dolgot, de legyünk őszinték: nem sok esélye van annak, hogy a kedves olvasó ezt valaha meg fogja nézni. Ingujjakat feltűrni, gatyákat letolni - kezdődjék az előadás! (Csak Felnőtteknek)Helen Doe túl van élete legnagyobb kalandján. A képen ugyan nem látszik, de tépett ruhában, kilógó emlőkkel szalad oda a seriff kocsijához.

Jól van na, perverz disznók, nesztek:

A lány a „flashback” módszert alkalmazva ott helyben elmeséli a rendőrnek hátborzongató történetét. Denine Du Bois (feltételezhetően nem így anyakönyvezték) az a fajta színésznő, akit imád a kamera, de csakis profilból,
máskülönben...

Ouch! Az egész valahogy így kezdődött: Helen vidéken élő nénikéjét készül meglátogatni. Mielőtt kilépne piciny lakásából és beülne óriási kocsijába, a következőket kell végignéznünk:

-Helen és lakótársa felkelnek

-Helen és lakótársa lezuhanyoznak

Intermezzo: a környéken garázdálkodó Kapucnis Fojtogató („Hooded Strangler”, ahogyan a narrációban említve vagyon) az ajtajuk körül sündörög

-Helen és lakótársa felveszik a melltartót

- Helen és lakótársa kimennek az ajtón

Intermezzo 2: Helent elkapja a Kapucnis Fojtogató!
Ja, csak a szomszéd az...

Micsoda suspense! A Kapucnis Fojtogatóról a büdös életbe nem hallunk többé. Nagy kár, mert annak ellenére, hogy csak pár másodpercet volt a képernyőn, én örökre szívembe zártam ezt a kedves kis bajkeverőt. Hooded Strangler, where are You? 


Tekintetbe véve, hogy egy ilyen monstrum minimum negyven litert zabál százon, a semmi közepén kiürült benzintank nem is akkora meglepetés.

A lány gyalogosan megy tovább, mígnem egy kis patak keresztezi útját. Nudie time!

Mindeközben végig figyeli őt egy helybéli fickó.

Kettejük románca nemi erőszakként realizálódik.

A férfi egy emberkereskedőnek dolgozik, aki hat másik luvnyát tart láncra verve a házában. Innentől olgásra van véve a figura, sőt még saját Olgája is van a filmnek! Marga nemcsak kegyetlen & leszbikus,
de ráadásul még bandzsa is.

Marga nekilát megdolgozni az újonc Helént, de előtte le kell húznia magáról szűk cicanadrágját. Ez egyáltalán nem olyan egyszerű, mint amilyennek hangzik...

A lánykereskedők szolgálatában áll még egy púpos, fején harisnyát viselő, majomhangon visítozó mongoloid.

Ennél a jelenetnél ki kellett mennem csinálni egy reality-checket, és mire visszatértem, a fogva tartott nők sztriptízműsort adtak elő a vezetőségnek.

Lassan kifutunk az időből, jöjjön hát a "documented motion picture" csúcspontja: a a szerencsétlen Helént mószeroló főnököt Marga fejbekólintja (ti. Marga beleszerelmesedett Helénbe).
Figyeljük meg, hogy a sztriptíz és az azt követő jelenet ugyanabban a szobában került rögzítésre, még a kameraállványt sem mozdították el - ez az Ed Wood által is használt függöny-trükk.

Az ablakon kiugró Helénnek sikerül egérutat nyernie üldözői elől. Öröm az ürömben, hogy menekülés közben a lány ruhája a megfelelő helyeken elszakad.

--------------------------------------
„Hát így történt, rendőr elvtárs.”

--------------------------------------------
A Mitam Productions további termékei: