2009. július 15., szerda

WHITE SLAVES OF CHINATOWN - az OLGA filmek (1964)

Joseph P. Mawra, USA

"It is up to us citizens, responsible Americans to see that it does not happen here. For our sake, our children's sake and for our country's sake." - ominózus narráció egy OLGA filmből


Olga Petroff a javítóintézet kapuja előtt szedi fel azokat a lányokat, akiket aztán prostituált drogfutárokká nevel át New York kínai negyedének legmélyebb bugyrában rejtőző főhadiszállásán.


"this was the beginning of one of the most terrorfilled 72 hours of a person's life"

A maga nemében páratlan, trendteremtő roughie (csak egy név: ILSA), Olga vagy eltaszít magától, vagy rabul ejt. Mint a legjobb exploitationfilmeknél, az öt epizódból álló OLGA sorozatnál sincs középút. Az alábbiakban az első, véleményem szerint legérdekesebb opuszról lesz szó, előbb azonban nem árt elvonatkoztatni magunkat attól a mozizástól, amihez szokva vagyunk, akár még a lepukkantabb trashfilmek kapcsán is.


"Olga possessed a mind so warped that she made sadism a full time business"

Nincsenek se dialógusok, se hangeffektusok, tehát kvázi némafilmet látunk, amit két narrátor, egy szeriőz, pedagóg férfihang és maga Olga kommentál. A beolvasott szöveg alatt néha hallani, ahogyan lapozzák a szövegkönyvet, és legalább két esetben beszűrődik a hangmérnök 'thank you'-ja, mielőtt kikapcsolná a mikrofont. A felhasznált zene ugyanilyen disszonáns érzetet kelt. A random lemezjátszótűletépéssel változó hanganyag kínai népzene, Muszorgszkij és "sztriptízdzsessz" keveréke. Bármelyik is szóljon, bizonyos hangerő mellett még a tapéta is leválik tőlük, ha éppen nem mi magunk esünk neki a falkaparásnak.


"the most hideous and primitive torture devices she could have imagined"

Képileg sem egyszerű az eset. A nyers, kezdetleges kameramunka kifejezetten hangulatos bevilágítással párosul, és valami egészen egyedi ötlet (vagy véletlen?) folytán sokszor a képmező bal oldalára van téve a súlypont, amire a tér másik oldala fenyegető ürességként nehezedik.


"And now they are going to get rough with her and she knew only too well what that meant."

A Chinatown-i életképek újra és újra visszatérő inzertjei is fejtörést okozhatnak, köztük az a kínai babákat áruló kirakatról készült felvétel, ami legalább négyszer van bevágva a legkülönbözőbb helyeken, és amely fordítva van leprintelve. Talán az árcédulán szereplő számokat is "kínaivá" akarták tenni, hogy ezáltal még idegenebbnek hasson a közeg. 


"The sinister fumes of their opium pipes prevailed the entire city"

Vajon puszta amatőrizmusról van szó? Vagy egy inspirált direktori húzás arra, hogy szép lassan elveszítse a néző a realitásérzékét, és bekerüljön Olga világába? Lehetetlen eldönteni, dőljünk inkább hátra, és tátott szájjal nézzük/hallgassuk, hogyan állítja be a tabudöntögetés korabeli rekordját: rasszizmus, homoszexualitás, drogok, nemi erőszak, abortusz - You name it, Olga does it.


"Olga was an animal without conscience who wouldn't think twice selling pot to young schoolchildren"

A WHITE SLAVES OF CHINATOWN az elmondottak ellenére nem különösebben nyomasztó élmény. Formátuma - egy életre keltett Irving Klaw photoshoot - a korai erotikus szórakoztatási formákhoz tér vissza, azokhoz a primitív technikákkal rögzített burleszkekhez és loopokhoz, amikben amatőr modellek félszegen szado-mazót próbáltak imitálni. A narráció hisztérikus magyarázkodása mögött viszont olyan retorika húzodik meg, ami hátborzongatóbb, mint bármi, amit a lányokkal művelnek. Nem mernék a téma mélyebb boncolgatásába bocsátkozni, de mivel a filmet zsidó származásúak rakták össze (a roadshow veterán George Weiss és az állítólagos maffiakapcsolatokkal is rendelkező American Film Distributing Company), az sem kizárt, hogy Fräuelin Olga és fogva tartott lányai a holokauszt-trauma bizarr, tudatalatti manifesztációi. 


"there is no cure"

Az OLGA filmekben az addigi exploitation-história summázódik, benne van a REEFER MADNESS drogprevenciós felvilágosítása, Fu Manchu xenofóbiája, a mondo és red scare filmek pánikbetegsége, Herschell Gordon Lewis gore-ja, és Betty Page fetisiszta mosolya. A siker nem is maradt el, még életében negyvenkettedik utcai legendává vált, és gőzerővel beindult a keleti parti roughie-ipar.


A dvdhez mellékelt füzetben egy interjú található az Olgát alakító Audrey Campbell-lel, ebből fordítottam részleteket:

... mit csinált még 1964-ben?

George Weiss producer első Olga-filmjében szerepeltem. Weiss maga is feltűnt a filmjeiben egy kisebb szerep erejéig, általában mint az abortuszt végző doktor. Egy teljesen átlagos ember volt, ha az utcán meglátnád, nem is gondolnád róla, hogy az ő fejéből pattantak ki ezeknek a filmeknek az ötlete.

George Weiss Tim Burton ED WOOD-jában is kapott egy kisebb szerepet. Hogyan találkozott vele?

Véletlenül, egy New York-i irodaházban. Az új tervéről kezdett el beszélni, amikor beszálltunk egy dugig megtelt liftbe. George hozzám fordult és azt kérdezte: "Mit szeretnél, ha téged vernének, vagy te vernél másokat?" Ezt talán nem egy emberekkel teli liftben kellett volna felvetnie, de azonnal megmondtam neki, hogy én bizony inkább vernék!


A WHITE SLAVES OF CHINATOWN-ról van szó, igaz?

Igen, de a címet meg kellett változtatni "Olga's White Slaves"-re, amikor a kínaiak kimentek a mozi elé tűntetni. Úgy emlékszem, a felvételek egy része valóban a kínai negyed bérházainak pincéiben történt.

Hogyan emlékszik vissza Joe Mawra-ra, a rendezőre?

Egy átlagos, családos fickó volt, szüksége volt pénzre, nekem meg könnyű hétvégi keresetnek ígérkezett a dolog. Először azzal próbáltak megetetni minket, hogy a WHITE SLAVES OF CHINATOWN egy drogdílerekről szóló televíziós sorozat első része lesz. Később Mawra kibökte, hogy ez nem a televíziónak fog készülni. Forgatókönyv nélkül dolgozunk, valójában fogalmunk sem volt arról, mit csinálunk.

Hogyan állt hozzá Olga szerepéhez ?

Teljesen komolynak, egyenesnek játszottam el, hogy a közönségnek úgy jöjjön le, hogy ez egy igazán mocskos nő ('nasty woman'). Sokkal érdekesebb lett így a karakter, mint ha kurvásra vettem volna a figurát. Lófarokba fogott haj, tiszta fehér blúz, egy szoros fekete nadrág és magas szárú fekete bőrcsizma.

A folytatás még vitatottabb volt.

Az OLGA'S GIRLS-ben feszegettük a határokat leginkább. Weissnek minden napra jutott egy új ötlete a kínzásokra.


Kikből válogatták össze az Olga-filmek szereplőit?

A legtöbbjük nem szexipari veterán volt, de olyanokból is akadt néhány. Az egyikük tanítónő volt, a másik egy profi hastáncos, aki azt akarta, hogy végigfutassuk árammal, miközben leesik róla a melltartó.

Az OLGA'S GIRLS stáblistáján Clyde Otis szerepel zeneszerzőként, ő kicsoda?

Nem tudom, zene gyanánt az "Egy éj a kopár hegyen"-t (Muszorgszkij) használták. Lehet, hogy ezé az Otis nevű fickóé volt a lemez?

Történt valami komolyabb baleset a forgatás közben?

Nem emlékszem, hogy bárki is megsérült volna, de volt egy lány, aki kórházban kötött ki. A kínai negyedben voltunk, le kellett vinnem őt egy lépcsőn a pincébe, ahol majd feldarabolom. Egy műanyag kezet emelek fel, aminek a falra vetülő sziluettje olyan, mintha levágtam volna a karját. Ez a lány annyira félt attól, hogy tényleg le fogom fűrészelni a karját, hogy sokkot kapott és be kellett vinni a kórházba. Az OLGA'S HOUSE OF SHAME-et New Jerseyben csináltuk, és szerettünk volna egy öreg malomban forgatni. Nem adták meg az engedélyt, mert veszélyesnek nyílvánították a helyet. Mi persze bementünk forgatni, ami szerintem jó ötlet volt, de végig halálra voltunk rémülve, hogy mikor dől a fejünkre az egész.

A filmben is látszik, hogy veszélyes lehetett az a hely. Mennyi időt vett igénybe ezeknek a filmeknek az elkészítése?

Három hét alatt, nagyjából tízezer dollárból készült el egy film, a hangot később, stúdióban adták hozzá.


Werner Rose, az OLGA-filmek operatőre mesélte, hogy volt egy külső jelenet harminc meztelen nővel...

Erre nem emlékszem, lehet, hogy éppen nem voltam ott, de az OLGA'S HOUSE OF SHAME-ben volt egy külsőm Yardenával. Rátettek egy hámot, mint egy lóra, én meg a gyeplővel sétáltattam körbe körbe. Egy robosztus izraeli lány volt. Volt néhány szexi izraeli velünk, nagyon gyakorlatias lányok, gondolom sokmindenen keresztül mehettek már ('done it all'). Aztán ott volt Jackie Miller, akinek az volt a gondolatmenete, hogy a közönség soraiban mindenféle ízlésű emberek fognak ülni, ezért aztán kellenek elasztikus, gumiból készült cuccok, másoknak magassarkú cipő, push-up meg kesztyű. Nem ismertem olyat, aki ennyire értett volna a fétis-bizniszhez, mint ő.

Felismerik Önt az utcán?

Igen! Ez mindig megdöbbent, mert teljesen máshogy nézek ki az életben. Emlékszem, egy jólöltözött ember odajött hozzám a nyolcadik sugárúton, valami műanyaggyára volt Dél-Amerikában. Huszadmagával a fél világot bejárták, hogy megnézhessék az Olga-filmeket!

Radley Metzger mondta, hogy Ön rendelt tőle egy kópiát az OLGA'S GIRLS-ből. Újranézve mit gondol a filmről?

Csodálkoztam azon, hogy ennyi fedetlen kebel van benne. Még ennél is furcsább volt ezeket a nőket újra látni - hosszú, fekete hajak, karcsú testek és azok a szempillák, amik úgy néznek ki, mint a redőnyök... Radley mesélte, hogy sokan rendelnek tőle Olgát olyanok, akik az apjuktól hallottak a filmről. Ettől úgy érzed magad, mintha a történelem része lennél...


A sorozatnak igen nagy reputációja van.

Nem is értem miért. Andrew Sarris (híres kritikus) egyszer azt mondta nekem, hogy ezeknek a filmeknek azért volt sikerük, mert jól voltak megcsinálva. Ránéztem és azt gondoltam magamban "ez mekkora hülyeség!". Sarris az American Films magazinban vallotta be, hogy álmai asszonyai közül én vagyok az egyik. Tényleg ámulatba ejtették azok a filmek. Azt hiszem, az Olga-sorozat az ezoterikus, excentrikus embereknek tetszhet leginkább.
----------------------
Kérjük, hogy aki a fotókon látható személyekről, illetve tartózkodási helyükről információval rendelkezik, értesítse a legközelebbi rendőri szervet:

-------------------

A rendőrség keresi a képeken látható bűnözőket többrendbeli gyilkosság, ember- és drogkereskedelem és egyéb bűncselekmények elkövetése miatt:
Olga Petroff (31)
Szúró- és vágóeszközt, illetve ostort tarthat magánál, elfogását egyedül ne kísérelje meg!

Jimmy "Ratface" Lyons (39)
Ön- és közveszélyes, állandó gyógyszeres kezelés alatt áll.