2010. március 7., vasárnap

Balekok, banditák és dévédék

A DVD Beaver babérjaira törünk: íme a WINNERS AND SINNERS (Balekok és banditák, 1983) dvdkiadásainak összehasonlítása. A felső sarokban a kockatévéken edződött feketecsíkos Budapest Film viharvert reménysége (szűnni nem akaró vastaps) - alatta az amerikai Fox anamorfikus módszerekkel felpumpált versenyzője (fúúúj). Let the battle begin!

----------------
----------------
-----------------
-------------

A vak is látja a különbséget, de ebben az esetben nem is a győzelem a fontos, hanem a részvétel, meg hogy 590 forintért hozzá lehet jutni a Médiamárkban. Ha másban nem is, a széltében-hosszában látható képarány tekintetében a mi Bufink a befutó. Felirat szokás szerint a magyar szinkron szövegét kopizza és a menüből választhatjuk őket 4:3-as, illetve "nagyított" képhez (ilyet se láttam még). Az utolsó képpár lehet, hogy alternatív jelenet? Charlie Chin rózsaszín párnáját valaki kicserélte zöldre. És átfestették a tapétát. A Foxos illusztrációkért köszönet Násfay Zolinak.

Legközelebb a Budapest Film KÍNAI TÖRTÉNET dvdje méri össze erejét a Fortune Star blu-ray kiadványával. Az egyenlő esélyek miatt az egyiknek bekötjük a szemét.

Egy érdekesség: 1996-ban Bacsó Péter leforgatja a magyar változatot. Bár nem volt túl sikeres - összesen 38 fizető néző -, a Filmszemlén Melis György alakítását (aki a forgatás előtt behatóan tanulmányozta Sammo Hung mozgáskultúráját) a legjobb mellékszereplőnek járó díjjal jutalmazták.
"A film hőse szakadt értelmiségi, legutóbb egy könyvkiadó lektora volt, most is állás nélkül van. Gyerekkora óta mindig ő húzza a legrövidebbet, ő viszi el a balhét. A film kezdetén megint ilyen bűnbak helyzetbe kerül, ekkor határozza el, hogy hivatalos bűnbak lesz, és ezentúl ebből fog élni. Kell egy ember, akire rá lehet kenni a a balhét. Nagynénje cipzár üzletében megnyitja a Dr. Bűnbak irodát..."
Ahogy ebből a rövid leírásból is kiderül, Bacsó néhány elemet a GÖRDÜLŐ KUNG FU-ból is átemel, ugyanakkor a harcművészeti szekvenciák helyett az értelmiség létkérdéseire fekteti a hangsúlyt.