2009. január 28., szerda

VAMPIRE CIRCUS (1971)

Robert Young, angol


A XIX.századi kis falucskát rettegésben tartó Gróf Mitterhaus(foglakozása:vámpír) terrorjától besokallt lakosság elindul, hogy végleg leszámoljon a Gonosszal. A helybéli tanítónak különösen jó oka van rá, hogy felnyársalja a grófot, mivel nemcsak bájos nejét csábította el, de kislányát is fogva tartja kastélyában. Áldozatok árán, de sikerül kiszabadítani a kislányt, vámpírunk pedig, mielőtt kilehelné lelkét, elátkozza az egész falut. The End.
Ez a standard Hammer-horrorhoz elegendő szinopszis valójában a VAMPIRE CIRCUS első tizenkét perce, pontosan ennyi idő telik el, mire felbukkan a főcím és a stáblista. 15 évvel később egy vándorcirkusz érkezik a leprateleppé degradált faluba, némi fényt hozva a karanténba zárt közösség életébe. A fantasztikus előadásokat bemutató kis társulat nem más, mint vámpírunk instrumentuma átkának végső beteljesüléséhez. A népnek cirkuszra, a vámpírnak vérre van szüksége - mindenki megkapja a magáét...
A klasszikus szörnyekhez való makacs ragaszkodás végül a stúdió életébe került, de az új rendezőkkel és írókkal készült felújítások a Hammer második fénykorát jelentették, különös tekintettel a '71/'72-es évjáratra (DR.JEKYLL AND SISTER HYDE, TWINS OF EVIL, CAPTAIN KRONOS). A szokásosnál kreatívabb VAMPIRE CIRCUS egy debütáns rendező munkája, kirendelt sztárok nélkül.
Mielőtt még remekművet kiáltanék, nos, nem az. A fővámpír úgy néz ki, mint egy trendi geezer útban a szombat esti buliba, a kis költségvetés miatt az effektek primitívek, és a cirkusz se túl flancos azzal a három állatjával. Mégis, ez a nem teljesen konvencionális vámpírsztori erős erotikus kisugárzásával és alig leplezett szadizmusával első rangú Hammer-entertainment. A cirkuszi miliő ráadásul különös, szürreális terepre viszi a filmet, amit Young példásan használ ki (az emberalakot öltő fekete párduc csodás Val Lewton-hommage). Az sem baj, ha vámpíréknak drukkolunk, ők ugyanis sokkal érdekesebb figurák, mint a bigott falusiak, akik nemcsak Drakulát érdemelték ki maguknak, de egy nagyvizit a Witchfinder generálistól is rájuk férne.