2021. január 26., kedd

DOUBLE TARGET (1987)

DOUBLE TARGET - a film by Vincent Dawn

 
Chuck Norris és stábja 1987 tavaszán kezdte el forgatni a Cannon-produkciót a Fülöp-szigeteken. Az amerikaiak haditervét a kémek lejelentették  a szomszédban állomásozó olasz kommandós egységnek, amelyik éppen befejezte STRIKE COMMANDO - ZOMBI 3 dupla-misszióját. Rövid eligazítás után a Bruno Mattei dandártábornok és Claudio Fragasso ezredes vezette csapat újra akcióba lépett.
Ez a mendemonda, a tény pedig az, hogy az ÜTKÖZETBEN ELTŰNT 3-at még be sem mutatták, a koppintása már kölcsönözhető volt az NSZK videotékákban.
  
A húzónév az ex-Tarzan szépfiú Miles O'Keeffe, Joe D'Amato ATOR-sorozatának sztárja. "Nem volt ő se igazi férfi, se igazi nő - olyan semmilyen ember, akit egyedül a kinézete érdekelte. Füldugót használt, mert zavarta a lövések zaja, helikopter közelében annyira megrémült, hogy le kellett állítani a motort. Minden egyes felvétel kínszenvedés volt vele." (B. Mattei) Az amerikai színészt az akciójelenetekben a bajtársát alakító Ottavio Dell'Acqua kaszkadőr helyettesítette. Mellékszerepben Chuck Norris is feltűnik, Massimo Vanni interpretálásában ---

Ha a STRIKE COMMANDO a Mattei/Fragasso páros dzsungel-periódusának a csúcsa, akkor a DOUBLE TARGET a mélypont, bár akkora minőségi különbség nincs a kettő között. Bo Svenson szovjet főgonosz, Donald Pleasence kínjában az íróasztal mögé próbált elbújni, Ronald Reagan a háttérből kacagott az egészen ---

Bármennyire is kutyaütő O'Keeffe a főszerepben, "Vincent Dawn" közhelyparádés filmjeit nem az alakítások határozzák meg, hanem a momentum. Dörögnek a fegyverek,  csattannak az abszurd dialógusok, támadnak a stock-shot cápák! Néha megszólal a STAGEFRIGHT zenéje. Még ha semmi emlékezetessel nem tud szolgálni a DOUBLE TARGET, matteizmus frontján non-stop kiszolgálja az alacsony igényszintű elvárásainkat. Van, amikor ennyi épp elég.

A narrátoros változat A gigantikus harc címét a német Der Kampfgigant után kapta, hivatalos magyar VHS-megjelenésről nem tudok.