2021. január 16., szombat

THE UNDERTAKER {A HALÁLKERESKEDŐ} (1988)

Franco De Stefanino, USA 

A törzsközönségnek bizonyára feltűnt, hogy mostanság a Deliria Nemzeti VHS-archívum feledésre ítélt címei közül kerül terítékre egy-egy érdekesebb darab. Az aktuális műsorszámot nem a téka legalsó polcán lehetett megtalálni, hanem külön kérésre a hátsó raktárból hozták elő. Ha kéred, ha nem, A HALÁLKERESKEDŐ ezennel visszatér, méghozzá rendezői változatban!  

Fitnesstown, U.S.A. Amióta az emberek leszoktak káros szenvedélyeikről és rendszeres testmozgásba kezdtek, a túlsúlyos, láncdohányos, alkoholista Roscoe bácsinak (Joe MANIAC Spinell) nem megy valami fényesen az üzlet. A kisváros temetkezési vállalkozója jó amerikaiként a saját kezébe veszi sorsát, és nekiáll feltölteni a halottaskamrát. Majd elfelejtettem mondani: Roscoe hullákat gyalázó sorozatgyilkos, aki a helyi moziban vetített horrorfilm alapján végez áldozataival. „A fickó legalább ötször látta a filmet!” – gyanakodik a mozi alkalmazottja. Jut eszembe, legalább ötször láttam a MANIAC-et. Eljött az idő, hogy temetkezési vállalkozásba fogjak?


Egy lehetséges slasher-szatíra lett itt eltemetve, köszönhetően a jó öreg hozzá nem értésnek. Mintha Herschell Gordon Lewis megrendezte volna a MANIAC folytatását, a gore keresztapjának bájos dilettantizmusa lépten-nyomon visszaköszön, legyen az elcseszett dialógus vagy ügyetlenül fókuszált beállítás. A bébiszittert kizsigerelik, a konyhatündér arcából hamburgert csinálnak, szemkiszúrás, fejlevágás – ha vért akarsz, megkapod, nem kevés töltelékanyaggal együtt, amiben jövés-menésen kívül nem sok említésre méltó dolog történik. A nyomozósdi a detektívekkel megint csak Lewis papa BLOOD FEAST-jére emlékeztet.      

Utóbbi filmtörténelmet írt, a THE UNDERTAKER viszont akkora lúzernek bizonyult, hogy befejezett formájában egészen a blu-ray megjelenéséig nem került hivatalos forgalmazásba, a felújított filmszalag hiányzó részeit egy agyonmásolt vhs-kazettáról pótolták. Igazi elveszett és megtalált mekkmesterműről van tehát szó, a hattyúdalát eléneklő Joe Spinell főszereplésével. Új-Hollywood kedvelt karakterszínésze a saját fejlesztésű mániákusával alapozta meg szólókarrierjét. A meta-slasher THE LAST HORROR FILM és egy dugába dőlt projekt (MANIAC 2: MR. ROBBIE) után a szabadjára engedett szörnyeteg még egyszer és utoljára előadja műsorát, s közben többször belevigyorog a kamerába, mintha azt üzenné a rajongóknak, hogy elfáradva ugyan, de még mindig a Maniac a boss. Ennek örömére ünnepélyesen pezsgőt bont, rágyújt egy cigire....

Pár hónap múlva, mindössze 53 évesen végleg bedobta a törülközőt. Hollywood többször mesélt a hajdani dicsőségük árnyékában élő filmsztárok nem túl dicső végnapjairól (ALKONY SUGÁRÚT; MI TÖRTÉNT BABY JANE-NEL), ezúttal a groteszk dráma a maga teljes valójában tárul elénk. A bizonytalan gesztusok, a zavarodottságról árulkodó beszédmód miatt nem tudni, hol végződik a megzakkant színész, és hol kezdődik a megzakkant temetkezési vállalkozó - egy nem mindennapi alakítás a szakadék széléről. 

A Joe Spinell Fanclub tagjain kívül esetleg a félamatőr slasherek kedvelői tudnák a THE UNDERTAKER-t méltányolni. A „nem hiszem el, hogy végignéztem” élményt az utolsó snitt teszi teljessé, szóval ha már egyszer leültünk rá, tessék végignézni. Az extrákból megtudhatjuk, hogy New York melletti település működő ravatalozójában forgatták, Joe bácsi az egyik koporsóba dugta a piát. „Franco De Stefanino” négy különböző személyt takar, kis túlzással az rendezte, aki éppen ott volt. Például Frank Avianca producer, alias Frankie Sardo egykori rock n' roll énekes, Buddy Holly tragikus kimenetelű '59-es turnéjának fellépője. Ehhez képest a film arculata homogén, végig vacakul lett megrendezve. 

A vacakságot is lehet fokozni, itt jön képbe a hazai kiadás: létezik egy befejezetlen munkakópiából összetákolt, áthangszerelt remix változat extra aerobic-jelenetekkel, amit THE DEATH MERCHANT (A HALÁLKERESKEDŐ) címen sóztak rá néhány külföldi forgalmazóra. Aki kíváncsi rá, ássa ki a VHS-temetőből a Hungarovideo szinkronizált kazettáját. A székhez leszel szegezve egészen a végső szörnyű pillanatig.

Az eredeti változatot az elfuserált horrorfilmekre szakosodott Vinegar Syndrome jelentette meg Amerikában. A bejegyzés István jóvoltából jött létre, miután elkunyeráltam tőle a VS-lemezeit ---