2019. december 30., hétfő

THE UNTOLD STORY (1993)


A 95 perces késztermék 300 kiló hús felhasználásával készült, igaz történet alapján.

A szerencsejátékokban utazó, börtönviselt Wong Chi Hang első gyilkosságát Hong Kongban követte el, amikor egy férfit pár ezer dolláros tartozása miatt agyonvert és felgyújtott. Évekkel később Makaón nagyobb összeget nyer egy kínai étkezdét tulajdonló házaspártól. A megbeszélt határidőre nem tudják kifizetni neki a tartozást, mire fel Wong az étteremben egyetlen éjszaka alatt lemészárolja az egész családot (három felnőtt + hét kiskorú gyermek). A holttesteket feldarabolja és eltünteti, majd a tulajdonlap birtokában átveszi az üzlet vezetését. Egy évre rá tartóztatják le, és hogy vallomásra bírják, közös cellába teszik a meggyilkolt családfő éppen büntetését töltő, bosszúszomjas öccsével. Az összevert Wong a börtönben lesz öngyilkos. 
A végtagok egy része a tengerparton előkerült, a belsőségeket, csontokat nem találták meg. A bulvárból merítő népköltészet megteremtette a Makaói Mészáros (Bunman) legendáját, miszerint az étteremben felszolgált sertéshúsos batyukba került a maradék. Az eset az egész dim sum ipart megrázta.


Wong Chi Hang lelkén tizenegy ember halála száradt, a THE UNTOLD STORY még kettőt felszolgál előételként, nemi erőszakot és kannibalizmust adva a recepthez. Az előző év legtöbb bevételét hozó Cat.III filmjével (DR. LAMB) a háta mögött a producer a tutira ment, a rendező a kategória határainak a feszegetésében volt érdekelt. „We tried to make a powerful, scary movie.” A harcedzett közönség letaglózásához Herman Yau még direktebb kivitelben tolta a tabudöntögető erőszakot. Semmi pszichoanalizálgatás, a gyilkost kizárólag a nyereségvágy hajtja. Csak a tett helyszínén megtalálható eszközökkel dolgozik (hentesbárd,  merőkanál, evőpálcikák). Példátlan mennyiségű káromkodás és vér. 


A Hong Kong Film Awards '93 fődíjával elismert Anthony Wong a hongkongi pszichopata-színjátszás mérföldkövét rakta le azzal a merev tekintettel, amivel kibámult szemüvegéből. Az ő szemszögéből nézve mindenki ostoba faszkalap, saját igazának kerékkötője. Letartóztatásakor a hirtelen haragú karakter kerül áldozati pozícióba, az ilyesfajta filmekben a nyomozati szervek ugyanolyan elszántsággal folyamodnak szadizmushoz, mint a bűnelkövetők. Megy az élcelődés a makaói rendőrség hírhedt inkompetenciáján, ilyenkor a true crime átvedlik szexista vígjátékká, de amint Wongra fókuszál a kamera, a film visszaköveteli magának a feszült figyelmet. Anthony az audiokommentárban néhányszor hangot ad megrökönyödésének - hogyan lehet valami ennyire embertelen? 


Túl a bűntényen, a THE UNTOLD STORY húsos batyui Hong Kong történelmi emlékezetének legsötétebb szóbeszédjét elevenítik fel. A japán megszállás alatt a húshiány arra késztetett élelmes vendéglősöket, hogy az utcákon heverő holttestekből készítsenek húsételeket a kiéheztetett lakosság számára. Amikor a túlélésről van szó, a tápláléklánc aljára szorult ember bármire képes. Ha egyáltalán valamiről, akkor erről akar szólni ez a kapitalizmus gyomrából felböffentett szociohorror.