2019. június 16., vasárnap

FOXBAT (1977)

Lapzártakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban filmvetítésekkel ünneplik a Kínai Népköztársaság megalapításának hetvenedik évfordulóját. Ellenforradalmi gesztusként ünnepeljük együtt a brit gyarmatosítók terrorja alatt készült hongkongi filmeket! A részvétel ingyenes.

Leong Po Chih, 香港

A színészgárda java kivételesen amerikai, a főszerepet Henry Silva vállalta be két olasz poliziesco-meló között. 
Also starring 
Rik Van Nutter
Vonetta McGee 
és egy bizonyos McGuffin, vagyis az apropóul szolgáló incidens: 1976 szeptemberében Belenko hadnagy dezertálást hajtott végre a szovjetek csodafegyverével, a nyugati szövetségesek által Foxbatként emlegetett MiG-25-össel. 

Békés Megyei Népújság, 1976. 09.

A MiG vadászrepülőgépek körül kialakult hidegháborús mítosz a Reagan-korszak idején adta magát hollywoodi alapanyagnak - lásd Clint Eastwood Tűzrókáját (FIREFOX). Ki gondolta volna, hogy a hongkongiak évekkel korábban lecsaptak a témára, igaz, egy kémfilmbe illő átverés következményeként, de erről majd később.


A nyugatról lopott alkatrészekből összeszerelt FOXBAT-tel (kódneve: Woo Fook, ha netán valaki le akarja lopni a csehszlovák internetről - uloz) a külföldi piacokat akarták letámadni, a szövegkönyv angol nyelven íródott, a végén feljövő stáblista legalább annyi angolszász nevet tartalmaz, mint kínait. Nem kispályásokról van ám szó: Music composed & conducted by Roy Budd; Additional script material by Les Roberts; Script consultant Terence Young. Bizonyos országok plakátjain a háromszoros James Bond-veteránt tüntették fel rendezőként. A „new wave” csavar a történetben, hogy nem a szokásos nagystúdiós társprodukcióról van szó. A gyártó Bang! Bang! Films feltörekvő független cégként előzőleg az első igazi, realista hongkongi zsarufilmként ünnepelt JUMPING ASH-sel robbantott kasszát. A mellékesnek tűnő infóban rejlik a magyarázat arra, miért néz ki ez a "nemzetközi szuperprodukció" úgy, mint amit egy csapat fiatal hongkongi függetlenfilmes hajtott végre. 


Kezdésnek némi stock footage igénybe vételével újrajátszódik Belenko szuperszónikus határátlépése Japánba. A CIA szolgálatában álló ügynök (Henry Silva) a repülőtéren megakadályozza, hogy a pilóta szovjet bérgyilkos áldozatává váljon, majd saját szakállára hozzálát teljesíteni titkosabbnál is titkosabb küldetését: beszivárog a gép átvizsgálását követő amerikai-japán katonai megbeszélésre, és az üvegszemébe épített fényképezőgéppel dokumentálja a MiG tervrajzait. 


Az ázsiai körutazások során kihagyhatatlan szumóbirkózós közjáték után elintéző emberünket Hong Kongba szólítja a biznisz. Még mielőtt kimondanád, hogy Piedone!, a filmen úrrá lesz a kém, sci-fi, blaxploitation és komédia egyvelegéből kialakuló fejetlenség.


Divatbemutató leple alatt a mikrofilmet dúsgazdag üzletember akarja piacra dobni. Jut eszembe: a film dúsgazdag finanszírozója, Jimmy Yip a divatiparban szedte össze vagyonát, a Bang! Bang! Fashions a hetvenes évek felkapott divatmárkája volt. A FOXBAT vajon minek volt a fedőakciója? Philip Chan színész/társíró: "Terence Young, a TŰZGOLYÓ rendezője egy kövér, fekete bőrű férfi társaságában érkezett. Volt náluk egy vastag dosszié tele térképpel, fotókkal, hollywoodi színészek profiljaival, meg egy rakás háttéranyag az Arany Háromszög drogkereskedelméről, tájföldi és tajvani helyszínekről készült helikopterfelvételekkel. Azt mondták, a Bang! Bang!-gel közösen akarnak egy nagyszabású amerikai koprodukciót tető alá hozni, amit Terence Young fog rendezni, olyan világsztárokkal, mint Alain Delon. Jimmy azt hitte, megnyerte a lottó ötöst, 900 ezer dollárt ígért a szkriptért. A fekete férfit családostul a Hiltonban szállásolta el, Rolls Royce-szal furikáztatta őket. Jimmy farmereket exportált Amerikába, volt New Yorkban egy üzlettársa. Biztos, ami biztos, őt kérte meg, hogy ellenőrizze az afroamerikai személyazonosságát. Reggel ejtette meg a telefonhívást, aznap délután a néger már hivatott is minket a hotelszobájába. Elkezdett szidni minket, mint a bokrot. "Miért akartok ti lecsekkoltatni engem? Jobb, ha nem szórakoztok velem, vagy felbéreljek én is valakit, hogy eltegyen titeket láb alól?" Ekkor jöttünk rá, hogy minket átvertek, és ez a szélhámos mennyire nagy befolyással bír. Még Terence Youngot is sikerült bepaliznia! Sajnos addigra ki lett fizetve az előleg, ráadásul Jimmy egy vagyont költött az elszállásolásukra. Visszaléptünk az üzlettől, de a szkript szerzői joga már a miénk volt. Jimmy a károk enyhítése végett Leong Po Chih-t bízta meg azzal, hogy írja át az egészet, aztán forgasson belőle egy filmet, amivel be tudna törni az amerikai piacra. A film végül túl sokba került és be sem mutatták Amerikában."
És hogy jön ide Andy Vajna? Hát úgy, hogy Jimmy Yip tulajdonában volt az a Faded Glory farmermárka, amiben Andy bátyánk '75 tájékán érdekeltséget szerzett. Yip 2001-ben csődöt jelentett és felcsapott  kormánybiztosnak buddhista szerzetesnek. True story, az interneten olvastam. És akkor most vissza a filmhez, amiben éppen Rolls Royce-szal furikázó, magukat üzletembereknek mondó gyanús alakok gyülekeznek ---

Az üzletkötésekkel egybekötött vacsorára Silván kívül hivatalos egy afroamerikai divattervezőnő (McGee a BLACULÁból), meg egy őrült tudós, a KGB-nek agykontroll drogot fejlesztő doktor Vod(-ka, Roy Chiao). A "dúsgazdag" vendéglátót egy foghíjas fehér fazon alakítja. Nem várt módon a mellékvágányról becsatlakozó kínai szakács jut főszerephez, amikor a tárgyalóasztal körül bénázva véletlenül lenyeli a cukorkás dobozba rejtett mikrofilmet. 


A hongkongi közönség kedvében járó komikus, James Yi (RED PANTHER) még azt is megengedhette magának, hogy alkalomadtán kantoniul feleseljen, ilyenkor nagybetűvel szedett angol feliratok jelennek meg a kópián. A cukorkás incidenstől kezdve az érdekelt felek megállás nélkül kergetik a szerencsétlen szakácsot Hong Kong utcáin, Silva jobb híján egy utasokkal teli emeletes buszt köt el. Az előadás akció-fénypontját jelentő autós üldözés megtervezéséhez konzultánsként Vic Armstrongot kérték fel. 


Sista' McGeeről kiderül, hogy valójában ügynök és úgy tud verekedni, mint Foxy Brown. Silva és CIA-megbízóját játszó Van Nutter nem éppen kungfumesterekként mozognak a terepen, a film színvonalán viszont nagyot dob az egyik proto-újhullámos jellemzője, a várost átszelő location work. A katyvaszból kirajzolódik a hely akkori szelleme, a szabadkikötő, ahol a világ vigécei összejönnek mindenfélével bizniszelni, a helyi kisember (a szakács) meg csak fut a pénze után a behajtók elől. A csatlósok között számos nyolcvanas években evidenciává váló arc köszön vissza ---

A politikailag semleges FOXBAT (az amcsik ugyanolyan sumákok, mint a ruszkik) elméletileg a 007-es ügynök után lőtt, gyakorlatilag inkább hasonlít egy utószinkronizált olasz B-filmre, hazai pályán pedig azokra a Jackie Chan fémjelezte akcióvígjátékokra (pl. RENDŐRSZTORI 4), amik tekercsről-tekercsre ugrálnak az attrakciók között. A megjelenési dátumra való tekintettel azt sem zárnám ki, hogy Leong Po Chih (THE ISLAND) hozzájárult egy újfajta hongkongi akciófilm alapjainak a lefektetéséhez. Szép, mint egy fülbe vájt fogkefe és a humánum véletlen találkozása a műtőasztalon.