2022. február 6., vasárnap

BLOOD AND LACE (1970)

Philip Gilbert, USA

Vér és prostitúció✓, korrupció✓, szadizmus✓, zaklatás✓, vérfertőzés✓, csipke?? A The Blood Secret címen elkészült pszichothriller egy tengerentúlon is sikeresnek bizonyult Mario Bava giallóról kapta végül a hivatalos elnevezését, minden bizonnyal a forgalmazó American International Pictures javaslatára. Leírom az olasz címet is, olyan szépen hangzik: Il martello macchiato di sangue ---


A vérfoltos kalapács egy korai Bricostore-horror. TOOLBOX MURDERS, DRILLER KILLER, NAIL GUN MASSACRE előtt volt... 
 
 
a szeghúzó kalapácsos mészárlás!

A bűntény egyetlen szemtanúja Ellie, a prostituált áldozat tinédzser lánya. Miután megpróbált kereket oldani a kórházból, hogy megkeresse sosem látott édesapját, a rebellis leányzót a gyámügyes egy árvaházban helyezi el. Az ügyön dolgozó detektív attól tart, az elkövető megpróbálja elhallgattatni a szemtanút. Amit a nézőn kívül senki sem sejt, hogy az árvaházat makarenkói szigorral vezető igazgatónő és hentesbárddal szaladgáló mindenese sorban teszik el láb alól az intézményből szökni próbáló tiniket. A hullák egyre csak gyűlnek az alagsori hűtőkamrában, amiről meg egy másik Mario Bava giallo jutott eszembe (5 DOLLS). „Hová tettem a kalapácsomat?” – teszi fel a költői kérdést a handyman. A hívó szóra hamarosan személyesen tiszteletét teszi az Ellie rémálmait kísértő kalapácsjózsi.

A fanyelű horror-krimi az acélos végével oda csap, ahová köll, de mestermunkának azért nem merném nevezni. Ilyenkor esik kézre az érdekes jelző. Egy üresen álló hollywoodi villában színre vitt filléres Carlin-Lasky produkció (THE NIGHT GOD SCREAMED; MAMA'S DIRTY GIRLS) legélesebb kése az igazgatónőt alakító Oscar-díjas Gloria Grahame, aki hosszú kihagyás után tért vissza a nagyvászonra. Fénykorában, a negyvenes-ötvenes években Grahame film noirok femme fatale sztárja volt (SUDDEN FEAR; HUMAN DESIRE; THE BIG HEAT), ezen kívül problémás viselkedéséről és plasztikai műtétjeiről vált hírhedté. Legismertebb botránya, hogy összefeküdt éppen aktuális férje, a rendező Nicholas Ray tizenhárom éves fiával, akihez évekkel később hozzáment feleségül. 

 
Vegyük észre a párhuzamot: a problémás viselkedésű igazgatónő a fiatalság megszállottja. A középkorú asszony azért teszi a gyerekeket (és megboldogult férjét) jégre, hogy őrizze testi épségüket. „A tudomány elképesztő ütemben fejlődik, egy nap az idő előtt eltávozottakat vissza lehet majd állítani eredeti állapotukba.” Az egyszerre három rejtélyt egyengető (ki ölte meg az anyát? hol az apa? mi az árvaház titka?) bűnügyi történet nem jöhetett volna létre a PSYCHO nélkül, de inspirálólag hatott rá a Hitchcock-epigon William Castle STRAIT-JACKET-je is. A '64-es banya-thriller az idősödő Joan Crawforddal hasonló kettős gyilkossággal indít, van benne hullák tárolására alkalmas hűtőház, nem teljesen százas mindenes (George Kennedy!), meg egy baltás mészáros, akinek kiléte elszpojlerezné a BLOOD AND LACE befejezését. Még a moziplakátok is rímelnek egymásra---
 
Gloria Grahame-en kívül a detektív és a kalapácsfejű handyman szerepére ugyancsak karakteres középkorú karakterszínészeket szerződtettek.

Van abban valami hátborzongató, ahogy ezek a kopaszodó szennyládák ráhajtanak a kiskorú főhősre; egyikük megelégedne nemi erőszakkal, a másik feleségül akarja venni a kis aranyost. "Az én koromban az ember már komolyan elkezd szaglászni jó tenyészállomány után." A mocsokságra gyönyörűen teszi fel a pontot a tettes leleplezését követő csattanó. Szubverzíve mintha az az állítás fogalmazódna meg, hogy a korrupt felnőttek világa menthetetlenül be fogja darálni a jövő nemzedéket. "- Meneküljetek, ez az egyetlen esélyünk! - Menekülni? Hová?"

A filmet 1971-től kezdve hosszú éveken át rojtosra játszották az autós- és grindhouse-mozik, valamilyen hatást az amerikai horror fejlődésére csak gyakorolt. A rém szemszögéből felvett stalk n' strike a kamerára szerelt kalapáccsal csapásirány a slasher felé; elég csak a külsőből induló, a lépcsőn át az emeleti hálószobába tartó nyitányt megnézni - tiszta HALLOWEEN, ormótlanabb kivitelben (Philip Gilbert rendező egyetlen munkája, őt a forgatás után elmegyógyintézetbe zárták*). A rémálmokból piros-fekete kockás ingben előmászó, összeégett arcú mumus láttán Freddy Krueger alakja villan fel. A korabeli GP, azaz korhatár nélkül megtekinthető besorolás meghökkentő a tartalom tükrében. Mondjuk szex az nem sok van benne és isten őrizz, hogy valaki káromkodásra vetemedjék. Mai szemmel/füllel a legrémesebb dolog a filmben, az az alája rakott, valamikor a negyvenes években rögzített zene. A BLOOD AND LACE kellően tébolyult exploitation a PSYCHO és a TEXASI LÁNCFŰRÉSZES közti időszakból, amikor még hittek a whodunit-meglepetés erejében, de már előkerültek a szerszámok a shock-ládából.

*Álhír, a rendezőt nem zárták diliházba, no de akkor mi lett vele? Egy újabb rejtély...