2020. augusztus 18., kedd

PROVOCAZIONE (1988)


ió, ció, Provokáció! Papírtokos kivitel, hangalámondásnak megfelelő szinkron - a VHS Pal rendszerben kutató tudósok a Vicók és Kurvák jelenség egyik első megnyilvánulásaként tartják számon ezt az italo-erotikát. Írta és rendezte az olasz popkultúra és közönségfilm legendás veteránja, Piero Vivarelli (SÁTÁNI SZÉPSÉG - Hungarovideo). A hedonista, házasságszédelgő hírében állt úriember - akinek munkamódszeréhez hozzátartozott, hogy ágyba vitte színésznőit - vén disznóként is fiatal lányokkal álmodott.


A szexbomba özvegy ex-szeretőjét hívja a luxusnyaralóba, hogy a) keféljenek b) a tanári diplomával rendelkező amorózó a nő két tinédzser mostohalányát felkészítse az érettségire. Az örökség zálogát jelentő lányoknak eszük ágában sincs biflázni, ellenben a tanár bácsi provokálásból jelesre vizsgáznak. 


Az ungabungához a húsárut a Diva Futura szállította, ez volt az a modellügynökség, amit Staller Ilona alapított pornográfus olasz férjével még az évtized első felében. Cicciolinán kívül a legnépszerűbb Diva Futura-sztár '88-ban kétségkívül Moana Pozzi volt. Az özvegy szerepében minden mozdulata arról árulkodik, hogy értő kezek (beleértve a plasztikai sebészeket) vérprofi pornószínésznőnek képezték ki. 


Az egyetlen férfiembert (Marino Masé - Provocation...CONTAMINATION) felvonultató szexjeleneteket összekötő történet totál nonszensz, főleg miután pszichothrillerbe fordul át a dolog. A befejezés láttán/hallatán végleg megáll az ész. A Fujifilmre fényképezett külalak késői Fulci-tévéfilmekkel említhető egy lapon, a rádiórock zenétől egy idő után a falra fogsz mászni. A szoft-perverziókkal provokáló Vivarelli a KILENC ÉS FÉL HÉT nem titkolt nyomdokán járt, a hollywoodi botrányfilmet meg is említik. Az ételszexnél is jobb, ahogy digós eleganciával a maestro mindenkit helyre tesz: a nők nimfomán pszichopaták, a férfiak pórázon rángatott macskák, Michael Jackson egy "fehér néger". A fitnessz-bubusok is megkapják a magukét: "Azok a barmok, akik reggelenként futnak. Jól beléjük kéne rúgni." 


Isznak,  esznek, basznak, és közben felélik a vagyont. A szebb napokat látott olasz B-filmesek - hogy ehessenek - a maradék renoméjukat élték fel. Marino Masénak (magyar hangja Gruber Hugó) legalább volt egy kellemes hete a pornódíva és a két kis Lolita társaságában.

A borítóért és kópiákért köszönet Zolinak és Zsoltinak (Movie Retro)!