2017. december 15., péntek

A hét Fulci-bizarrsága: Zombi vs. Godzilla

Azt tudtad, hogy...
az Eurohorror Hit Parádé csúcsán tanyázó ZOMBI-főcímtéma néhány évvel korábban született meg, egy egészen más típusú projekthez?


A Bixio-Frizzi-Tempera trió (amelyik többek közt Fulci THE PSYCHIC-jéhez komponált zenét) Magnetic System néven is készített néhány felvételt. Az 1977-ben kislemezen megjelentetett "Godzilla" Luigi Cozzi bizarr Godzilla-remixéhez köthető. A filmforgalmazással is foglalatoskodó rendező (THE KILLER MUST KILL AGAIN; CONTAMINATION) a hetvenes évek közepén megvásárolta a GODZILLA negatívját, de mivel az olasz mozik nem voltak hajlandóak műsorra tűzni egy 1954-ben készült, fekete-fehér filmet, sci-fi őrült barátunk radikális lépésre szánta el magát: stop-motion technikához használt berendezésen, zselés filtereket alkalmazva a filmszalag minden egyes képkockáját kiszíneztette. Cozzi más filmekből vett részletekkel, második világháborús dokumentumfelvételekkel dúsította fel az anyagot, majd fülsiketítő, nyolc sávos sztereó surround hangot kevert alá. Az immáron avantgárd kísérleti játékfilmre emlékeztető "Cozzilla" elektronikus zenei alapjait Vince Tempera szerezte és játszotta fel szintetizátoron. Az olasz moziplakát később a Fangoria magazin első számának a címlapján kötött ki.
A világ első utólag kiszínezett filmklasszikusának jogait visszavásárolta a Toho, állítólag Törökországban kísérleteztek a bemutatásával a japánok. Az idei Trieszti Fantasztikus Filmek Fesztiválján újra levetítették, aki nem volt ott, az a YouTube-on is megnézheti magának egy szörnyű kópián. Figyelem: hatása a keményebb pszichedelikus drogokéval vetekszik!


Visszatérve az ominózus ZOMBI-induló elődjére, a lemezre valószínűleg másik változat került, mert a filmben nem ebben a formájában hangzik el. A felvételen közreműködött Fabio Frizzi és a Cinevox-főnök Franco Bixio, a Goblin zenekar menedzsere.