2011. április 20., szerda

Joy Sales kincsestára


Végéhez közeledik a Joy Sales/Fortune Star „Legendary Collection” DVD-sorozata, ennek tiszteletére összeszedtem azt a huszonvalahány címet, amelyek úgy gondolom, méltóak lehetnek a deliriás hongkongi mozik iránt komolyabban érdeklődők figyelmére.


A JS katalógusának ezen digitálisan fel nem újított részlege elsősorban a Golden Harvest, Cinema City, D&B és a Golden Princess produkcióit kínálta low-fi, de azért nézhető minőségben, elérhető áron (via DDDHouse). Többükről volt már vagy lesz majd szó, a narancssárgával szedett címek az írások linkjeit tartalmazzák. A teljes lista átnézése közben konstatáltam, hogy számomra is maradt még felfedeznivaló, például a Golden Harvest korai kungfu és horrorfilmjei, utóbbiakról Steppenwolf oldalán találhatunk gazdagon illusztrált értekezéseket.


Ha nem is egytől egyig mesterművek, a kötelező dzsekicsenek és dzsonvúk bekebelezése után többek közt pontosan ezek a közismeretlen filmek adták a HK Cinema azóta bealkonyult aranykorának semmi mással össze nem keverhető ízét:

BROKEN OATH
A Golden Harvest klasszikus női harcművészetije gond nélkül felveszi a versenyt a Shaw Bros. hasonló filmjeivel.

A Yuen Klán sorozatban elkövetett agymenései, vagyis a ’csodaharcos’ széria közül a legjobb. Ha túléltük, jöhet a TAOISM DRUNKARD.
Spooky Kind-újragondolás nagyszerű szereposztással
(Sammo, Wu Ma, Lam Ching Ying).


THE BIG HEAT
Ultraviolent Heroic Bloodshed

BLUE LIGHTNING
Ringo Lam világát idéző zsaru-noir a hajdanán szép reményekkel indult Raymond (NEW DRAGON INN) Lee rendezésében.
Tsui Hark does Hitchcock, avagy két Joey Wang egy áráért.

ROBOTRIX
Robotok, Szex, Akció – mi kell még? Rated III
Robotok,  Szex , Akció - Tsui Hark nálunk ROBOTPÁRBAJ címen forgalmazott hiperaktív sci-fi komédiájának vágatlan változata.

Wong Jing ötlete alapján készült energikus kis B-horror
(-vígjáték). Ha nem láttam ötször, akkor egyszer sem.

THE SEVENTH CURSE
Gong Tau kalandtúra a STORY OF RICKY rendezőjének idegenvezetésével. További Nam Nai Choi/Joy Sales címek: EROTIC GHOST STORY, GHOST SNATCHERS, THE CAT, KILLER'S NOCTURNE, valamint:

HER VENGEANCE
THE KISS OF DEATH redux. A Golden Harvest kétféleképpen csináltatta meg a filmet, a lemezre a puhított változat került. Ez van.

BLESS THIS HOUSE
Ronny Yu bájos családi szellemvígjátéka.

DOUBLE FATTINESS
David Chiang bájos családi szellemvígjátéka. Az ex-Shaw Bros. sztár többi, JS dvdén megjelent rendezése (SILENT LOVE, HEAVEN CAN HELP, WRONG COUPLES) is kedvelhető.

THE ISLAND
A THE BEASTS backwoods-tini-slasherjének kifésült változata, díjnyertes operatőri munkával.

LIFE AFTER LIFE
'New Wave'-hez sorolható, kissé arcsi-farcsi, de érdekes misztika.

3 DAYS OF A BLIND GIRL

THE RED PANTHER

LADY IN BLACK

THE QUEEN BEE

A HEROIC FIGHT