2020. december 3., csütörtök

FATAL TERMINATION (1990)

Andrew Kam, 香港 
 

Ezt a hongkongi Molotov-koktélt akkor hajították a vászonra, amikor az akció-színtérnek John Woo és Ringo Lam voltak a császárai, a D&B stúdió pedig az IN THE LINE OF DUTY/TIGER CAGE szériával tartotta műsoron a modernizált kungfu filmeket. Helyismerettel rendelkezők rögtön a Regent Film Limited kezdetű főcím láttán  tudni fogják, hogy egy másodvonalas Phillip Ko produkcióról van szó (amit a D&B forgalmazott a mozikban). Andrew Kam rendező korábban Tsui Hark cégénél, a Film Workshopnál asszisztenskedett, az ott készült THE BIG HEAT (1988) stáblistáján társrendezőként volt feltüntetve a neve Johnnie To mellett. A FATAL TERMINATION nyilvánvalóan a THE BIG HEAT nyomdokaiba kívánt szegődni, és félig-meddig meg is tudja idézni a zsaru-thriller ideges feszültséggel teli esszenciáját. Aztán feladja a harcot, és a végére tipikus kültelki gránátvetős-helikopteres girl with gun piffpuffá válik, de addigra már nem igazán fogjuk bánni.
 
 
Arab terroristák (= fehér fickók három napos borostával) megbíznak egy fegyverkereskedőt (Phillip Ko), hogy tulajdonítsa el a rivális iszlamista frakció fegyverszállítmányát. Hong Kong nemzetközi repülőterén lebonyolítandó művelethez a díler szövetkezik a korrupt vámfőtiszttel (a hollywoodi karrier előtt álló vusubajnok Robin Shou), aki a zsákmányt jobb ajánlat reményében inkább megtartaná magának, a rendőrök előtt pedig bemártja az ügybe egyik kollégáját. A koffeinen élő belbiztonsági nyomozó (Simon Yam) nyomoz, az arabok egyre idegesebbek, az ártatlanul megvádolt vámost elteszik láb alól. Az áldozat rokonai egy rohamosztagos házaspár (Ray Liu és a Vasangyal Moon Lee) óvodás kislánnyal. A bűnözők a gyerekeket sem szeretik.

 
Düh, kétségbeesés, bosszú. A régi kungfu filmek konfliktusait korszerűsítő heroic bloodshed tűzön-vízen át halad egyik végletesen drámai jelentéről a másikra, mintha fegyvert tartottak volna a forgatókönyvíró fejéhez: holnapra találj ki nekünk valamit, különben termináljuk a szerződésed! Ha a cselekmény nem lenne ennyire generikus, ha a karakterek közti viszonyrendszer kevésbé lenne mondvacsinált, ha Hong Kong nem írta volna alá a visszacsatolási egyezményt, akkor... Tökmindegy, a FATAL TERMINATION így is, úgy is kitüntetett figyelmet érdemel egyetlen, hajánál fogva előrángatott megmozdulásának hála: gwailo izompacsirta kilógatja a gyereket a száguldó autóból, miközben a motorháztetőn kapaszkodó édesanya elkeseredett harcot vív a sofőrrel. 
 
 
A BLESS THIS HOUSE és a WILD SEARCH cuki gyereksztárjának nem ez volt az utolsó szerepe, ezek szerint túlélte a mutatványt. Ezen kívül a film tartogat még egy-két rövid harcművészeti bunyót (Moon Lee vs. Philip Ko), sűrű golyózáport, halálugrásokat ereszcsatornákról ---

 
Kidolgozottságban a koreográfia elmarad attól, amit a Yuen-klán művelt akkoriban a D&B-akciófilmekben, könyörtelenség dolgában viszont nem vall szégyent. Ahogy a vájt fülűek John Woo THE KILLER-jében hallhatták, a "zeneszerző"  itt is néhány James Horner-témával javította fel a hangsávot. Phillip Ko tevékeny részt fog vállalni egy hasonló jellegű, Ringo Lam által nívósabbra rendezett politikai thrillerben: THE SUSPECT
Bónusz fatalista HK-akciófilm: FATAL VACATION.