2020. április 21., kedd

BLESS THIS HOUSE (1988)

Ronny Yu, 香港


A kínai cím önmagában gyönyörű: „Szilaj Szellem és a Buddha átugrik a falon”. A Csing-dinasztia korából eredő legenda szerint egy hivatalnok nekiállt húslevest főzni a buddhista templom szomszédságában. Az ínycsiklandozó illat hatására az egyik szerzetes nem bírt magával, átugrott a templom udvarának falán, hogy megkóstolja a vegetáriánus buddhisták számára tiltott eledelt. A legenda versbe foglaltatott, majd elneveztek róla egy rendkívül nehezen elkészíthető, méregdrága levest. Ehhez képest a film nem a Csing-dinasztiában játszódik, Buddha sem ugrik át a falon, Szilaj Szellem viszont képviselteti magát.


A bájos hongkongi horrorkomédia főszerepében mindenki kedvenc Bill bácsiját láthatjuk viszont, őt a RENDŐRSZTORI sorozatban ismertük meg Jackie Chan nyomozó feletteseként. A tinisztár Loletta Lee később Cat.III szexszimbólumként kereste kenyerét egy ideig. A rendező az újhullámmal érkezett Ronny Yu (SAVIOR).


A Bill Tung játszotta építész előléptetésével együtt megkapja használatra főnökének vidéki ingatlanát. Az Öreg Sötét Házba a családfő feleségével és két kislányával nagy örömmel be is költözik, nem sejtvén, hogy valaha egy másik családfő ott ölte meg feleségét és két kislányát, majd magával is végzett. A lesben álló gonosz szellem alig várja, hogy az újdonsült lakó testébe költözve újjászülessen. A kísértethistóriában rejtélyes összefüggést véltem felfedezni Ringo Lam halál komoly VICTIM-jével. Az adatbázisok szerint mindkettőn ugyanaz a társíró dolgozott, aki viszont nem szerepel a stáblistán. Szellemíró a házban? Hívjátok a taoistát!


A D&B Films Co. Ltd. vígjátékok dolgában a középosztály kegyeit kereste, amit meg is talált a ’87-es holdújévi ünnepekre időzített IT’S A MAD, MAD, MAD WORLD-del. Az őrülten sikeresnek bizonyult szatírában egy átlagos körülmények között élő család (incl. Bill Tung és Loletta Lee) megnyeri a lottó ötöst, mindenféle bonyodalomba ártva magukat. A hasonló rugóra járó BLESS THIS HOUSE famíliájának beköltözése az emeletes villába rengeteg hongkongi vágyálmát tükrözte, de a végén persze rémálommá válik a főnyeremény, a gáláns főnök meg egy szarrágó.


Bár a szellemvilága helyi érdekeltségű folklórból táplálkozik (feng shui, taoizmus, reinkarnáció), legalább annyit vesz kölcsön a nyugati horror-popkultúrából. Itt egy kis AMITYVILLE, ott egy kis SHINING, OMEN, POLTERGEIST, DEEP RED, HOUSE, EVIL DEAD... Az Egyesült Államokban pallérozódott Ronny Yu le sem tagadhatná,  hogy horrorsikerek bűvöletében rendezte meg harmadik fantasztikumát. "A kísértetházas horror a kedvenceim közé tartozik, úgyhogy kézenfekvő volt, hogy előbb-utóbb magam is megpróbálkozom vele. Az volt a célom, hogy előző filmjeim, a THE TRAIL és a THE OCCUPANT határait tágítva kiegyensúlyozottabbá váljon a horror és humor aránya. Sok európai alkotásban, mint például Dino Risi ELŐZÉSében a humor dinamizálja a drámát. Ezt próbáltam megismételni úgy, hogy a színtiszta horror pillanatait humoros jelenetek vezetik fel."


A családi szórakoztatás határain belül Yu árnyalatnyival komolyabban állt bele a horrorba, mint hongkongi kollégái, de az anyag így is inkább a burleszk fele tendál. A megszállott porszívó esetét a ördögűzővel én európai művészfilmes hatások helyett inkább a virágkorát élő ghost comedy stílus számlájára írnám. A film VESZÉLYES ÉJhez hasonlítható műfajtudatossággal szólogat kifelé a műértőknek: „Túl sok vámpírfilmet láttatok!” Az éjszaka közepén régi kantoni kísértet-dráma megy a tévében, a lányszoba falára EVIL DEAD 2 poszter kerül (Loletta karaktere látszólag horrorrajongó). Jó HK-szokás szerint az utolsó felvonásban elszabadul a pokol és az akciókoreográfus.


Kitűnő operatőrrel (Poon Hang Sang – SZELLEMHARCOSOK) az oldalán a rendezőt fejlett vizuális érzéke ezúttal sem hagyta cserben, a ritmussal sincs különösebb gond, a 80 perc mint a villám, úgy telik el. Néhány vicces/hajmeresztő helyzetgyakorlat, elnagyolt, de szimpi karakterek, pár jópofa f/x. A BLESS THIS HOUSE a kínai gyorskaja megfelelője: amint elfogyasztottad, már kezdesz éhes lenni egy újabb adagra. Ha D&B és horror, akkor következő fogásnak a THE ISLAND-et ajánlanám.