2020. május 24., vasárnap

THE VISITOR {KOZMIKUS LÁTOGATÓK} (1979)

„Michael J. Paradise”, inferno Italia


Jöttek, láttak, visszamentek. A Kozmikus Látogatókra nem volt felkészülve az emberiség. Ovidio G. Assonitis producer az ÓRIÁSPOLIP után még nagyobb fába vágta fejszéjét – ide nekem az Ördögűzőt, az Óment, az egész világmindenséget! Majd jól eladom nekik a vetítési jogokat. Money in the bank, mondják Amerikában a tuti sikerre. Az Olaszországból jött Assonitis készpénzzel fizetett. Hogy mekkora vízióárusról, bocsánat, vizionáriusról van szó, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a sztároktól és az ÓMEN 2 egyik jelenetén felbuzdulva madarak százaitól hemzsegő extravaganzát egy reklámfilmes gondjaira bízta. Giulio Paradisinek ötletei voltak, Assonitisnak pénze. Az egyezség pokoli gyümölcsét a Mokép forgalmazta videókazettán.
A  moképes összefoglaló a tizedét sem tartalmazza annak, ami ebben az ezo-biblikus new age sci-fi horror giccs ripoff lázálomban folyik.

Az ember tragédiája, I. szín: a mennyekben
Jézusom, Franco Nero! 
Atyaúristen: John Huston
Az angyalok kara

Messzi-meszi galaxisból atlantai első ligás kosárlabda mérkőzés közepébe pottyanunk. A meccset a hazaiak javára elszabotáló Kathy telekinézissel és mocskos szájjal született ördögfióka. 


A kislány kozmikus méretű összeesküvés része, Földönkívüli Sátáni Hatalmak a gonoszság elterjesztésén munkálkodnak. Az ügyet lebonyolító (Soros) Alapítvány impozáns tárgyalóteremben ülésezik: akármennyi rossz fát tesz a tűzre az elkényeztetett kis Linda Blair-pótlék, a lánygyermek mellé szükség lesz egy fiúra is, hogy kettejük frigyéből további pokolfajzatok szülessenek. A lelkét egy NBA-csapat tulajdonáért eladó sportmenedzser (Lance Henriksen) feladata Kathy mit sem sejtő édesanyjának teherbe ejtése. Huston, we have a problem! 


Mennyből az angyal zsebében lengyel útlevéllel az Egyesült Államokba látogat, hogy magát a világegyetem legidősebb bébiszitterének kiadva levezényelje az Armageddont. De csak egy Pong-meccs után. 


Az okkult horror harmadik típusú találkozását a csillagok háborújával olaszéknál STRIDULUM-ra keresztelték. Jelentését a Larousse lexikonban találtam meg: striduláció. Ez lehet az a ciripelés, amit a fejedben hallasz a film befejeztével. A tucatnyi mozisiker egy-egy elemét, ikonikus mozzanatát lemodellező végeredmény párját ritkítja, még ma is. Az összetéveszthetetlenül amerikai helyszíneken (kosárlabda csarnok, bevásárlóközpont, felhőkarcoló, hotdog árus) és római stúdióbelsőkben forgatott produkcióban egymásnak adták a kilincset a hollywoodi legendák. Az óriáspolipos kaland két túlélője, John Huston és Shelley Winters mellett szerepet kapott Mel Ferrer, Glenn Ford, Sam Peckinpah. Peckinpah-t a legrosszabb formájában kapták el, alakítására olyannyira nem találtak szavakat, hogy valaki mással szinkronizálták le, a magyar változatból meg egyszerűen kivágták. A producer bizonyára jó ómenként szerződtette Lance Henriksent, hiszen a pályája elején járó színész korábban két kasszasikerben is feltűnt, ami mintául szolgált (ÓMEN 2, HARMADIK TÍPUSÚ TALÁLKOZÁSOK). 


A legjobb sztorikat a társíróként feltüntetett amerikai meséli, az ő feladata lett volna Giuilo Paradisi ötletvezérelte, európai gondolkodásmódját („és itt jöjjenek be az elefántok”) az amerikai piac számára fogyasztható formába önteni. "Az volt nálam az utolsó csepp a pohárban, amikor Giulio ragaszkodott egy jelenethez, amiben a kislány damillal a kezében bemegy a hálószobába. A damil egyik végét ráköti az apja tökeire, a másikat az írógépre, amit aztán kidob az ablakon." Volt ott kirúgott rendező, producer fejéhez szorított pisztoly, visszavett rendező, ablakon tüntetőleg kihajított forgatókönyv. A magát Fellininek képzelő reklámszakember (másodasszisztens volt a 8½-en) egymás után rakta vászonra bombasztikus zenével megtámogatott szpotjait. Külön-külön figyelemre méltóak, így együtt agyzsibbasztó a hatás. Két aprólékosan kivitelezett nagyjelenet között mintha hiányozna valami a filmből, talán éppen maga a hagyományos értelemben vett film. A KOZMIKUS LÁTOGATÓK különb holmi filmnél: igazi cinema deliria, ízelítő a harmadik évezred mozgóképeiből, amiket majd a falanszterek multiplexeiben fognak vetíteni. Isten irgalmazz!