2010. március 3., szerda

SENTENCED TO HANG (1989)

Taylor Wong, 香港


A Mak fivérek (Johnny és Michael) a Shaw Brothers és a TVB sorozatok* true crime hagyományait örökítették át a nyolcvanas évekbe azzal, hogy filmjeik egy részét a napilapok kékfényes szalagcímei alapján készítették, úgysmint LONG ARM OF THE LAW 1-3 (kommunista Kínából Hong Kongba átruccanó fegyveres bűnözés), THE SEVEN ANGELS, MIDNIGHT GIRLS (prostitúció), TO BE NUMBER ONE (gengszter biopic), ISLAND OF GREED (politikai korrupció). A SENTENCED TO HANG tulajdonképpen egy krimitörténeti kört zár be, amikor remakeli Shawék úttörő KIDNAP-jét, ugyanakkor, mint az első sikeres "háromkategóriások" egyike, megnyitja az utat egy újabb true crime-hullámnak.

A "Három Farkas" kétszer feldolgozott (és másutt hivatkozott**) története azért lehetett oly hálás téma a producerek számára, mert hozzá fűződik a városállam utolsó végrehajtott halálbüntetése 1962-ben. Emiatt az ügy az átlagosnál is nagyobb publicitást kapott, vagyis szinte mindenki hallott már róla Hong Kongban, a dramaturgia pedig alkalmat ad egy olyan akasztásos crescendóra, ami - hongkongi filmről lévén szó - nem mismásolja el a részleteket: a tárgyalóteremből a vesztőhelyig 25 percnyi könnyel és verejtékkel kikövezett út vezet.

Előtte azonban megtudjuk, hogyan szerencsétlenkedte magát közösen a bitófa alá az irodai alkalmazott Lee (Tony Leung), a filmgyári kellékes Ma (Kent Cheng) és az autóvezetést oktató Tang (Elvis Tsui). Az éjféli mozik vastag ecsetvonásaival ábrázolt jellemük a LONG ARM OF THE LAW karaktereire rímelnek: nem született bűnözőkről vagy pszichopatákról van szó, a jobb életről álmodozó három jóbarát a körülményeik, vagyis egy rendszer (itt a kapitalizmus) vesztesei, akik miután elhatározzák, hogy emberrablást követnek el, rálépnek a jiang hu útjára. Szoros testvériségen alapuló törvényen kívüliségük ne adj isten még imponáló is lehetett a nézőknek. Erre játszik rá a forgatókönyv azzal, hogy míg a Farkasokat szeretteikért aggódó férfiaknak mutatja be, a kartondobozban tartott áldozatuknak (egyikük zsarnok főnöke) egy fikarcnyi szimpátiát sem engedélyez. Nem is beszélve a rendőrökről, akik a komikus inkompetenciájukat tahósággal ellensúlyozzák.

Néhány nyugtalanító jelenetsora ellenére a SENTENCED nem feszíti túl egy fősodorbéli dokudráma kereteit, a rendezés meg sem közelíti az 1974-es eredeti változat extravagáns Shaw Scope formanyelvét. Az itt tapasztalható éjsötét fatalizmus viszont előre meghatározta a kilencvenes évek true crimereinek „ember embernek farkasa” világát. Az élvonalbeli Tony Leung Ka Fai-t leszámítva a színészek {Kent Cheng (DR. LAMB, RUN AND KILL, CRIME STORY), Elvis Tsui (SEX & ZEN, ETERNAL EVIL OF ASIA), Carrie Ng (NAKED KILLER, REMAINS OF A WOMAN)} mind háromkategóriás kellékekké fognak válni egy időre, csakúgy, mint a film operatőre, Herman Yau (THE UNTOLD STORY, EBOLA SYNDROME).

* Michael Mak a TVB csatornának készítette 1975-ben a "Top 10 Szenzációs Ügy" című tévésorozatot. A valós bűnügyeket feldolgozó széria az egyik legnézettebb tévéműsor volt a maga idejében.

** 1997-ben „az új Három Farkas ügynek” nevezi a sajtó a három fős bagázs által elkövetett prostituált-gyilkosságokat. Ebből készült a PROSTITUTE KILLERS (2000), mely újra elővette a farkasmaszkokat. Hiába az árukapcsolás, a film összbevétele mindössze 122.000 hongkongi dollár volt. Összehasonlításul a SENTENCED TO HANG 11 milliót hozott a konyhára.