2021. március 10., szerda

DOCTOR GORE (1972)

J.G. "Pat" Patterson Jr., USA


Junius Gustavious Patterson Jr. - észak-karolinai illuzionista, hipnotizőr, TV-horrorshow házigazda, H.G. Lewis egykori trükkmestere, a DOCTOR GORE (aka. THE BODY SHOP) producer-író-rendező-főszereplője. Másik rendezését, a THE ELECTRIC CHAIR-t évekkel ezelőtt láttam az AXE-szel egyetemben, annak ő volt a producere. Nagy széltoló lehetett a manus, egy olyan exploitation-vállalkozó, akinek épp csak annyi fogalma volt a filmkészítésről, hogy azt a valamit, ami a végén dobozba kerül, rá lehessen sózni valamelyik igénytelen forgalmazóra a környéken. Mindez akkor, amikor a sufni-produkciók is 35mm Eastmancolorra forogtak.


A DOCTOR GORE klasszik Frankenstein doktoros cucc kastéllyal, púpos asszisztenssel, elrabolt nőkkel, akiknek testrészeiből a véres kezű doki összeférceli autóbalesetben elhunyt feleségét, a Tökéletes Nőt. Frank Henenlotter írta a Something Weird Video kiadás fülszövegét, a FRANKENHOOKER legalább annyira DOCTOR GORE parafrázis,  mint BRIDE OF FRANKENSTEIN paródia.
 

Pat Jr.-nak rendesen meggyűlhetett a baja a játékidő kitöltésével, az étteremben játszódó rész alatt végignézet velünk egy bűvészmutatványt, majd a színpadra lépő country énekes elejétől a végéig előadja borzasztó balladáját. A borzalmak odahaza a kastélyban folytatódnak, Gore doktor operációi élőben színre vitt grand guignol előadások filmre rögzített változata. Amennyire egyszerűek a trükkök, olyannyira hatásosak.


Mint jó néhány önerőből készült one-man show, a DOCTOR GORE is rendelkezik rejtett szubtextussal. Nem is olyan rejtett, mert amikor a jó öreg doki sorban csábítja el a fiatal, csinos csajokat, teremtménye pedig egy minden vágyát vezényszóra kielégítő betanított szexmunkás, aki a saját lánya lehetne, nos, akkor világossá válik, hogy egy középkorú férfi perverz fantáziája elevenedik meg a szemünk előtt.


Persze a kísérlet törvényszerűen félresikerül, a teremtmény nemcsak apucit szeretné kiszolgálni, hanem minden útjába kerülő férfit, legyen az a hunchback vagy a delivery man. A láncdohányzó Patterson (pár év múlva rákban meghal) a végére bedobta a törülközőt, elfogyott a pénz vagy a lelkesedés, ki tudja? A sztori szempontjából lényeges mozzanatok hiányoznak, a csapó viszont benne maradt a felvételbe, korábbi jelenetek kaleidoszkóp-szerűen térnek vissza - ilyet még H.G. Lewis rémtetteiben sem pipáltam. Bűnrossz "regional" horrorfilmek kedvelői felírhatják a listájukra.