2021. augusztus 12., csütörtök

THE RAIDERS OF ATLANTIS (1983)

Ruggero Deodato, olasz

Nagyrészt a Fülöp-szigeteken lencsevégre kapott THE RAIDERS OF ATLANTIS az exportra gyártott olasz tömegfilm poszt-apokaliptikus állapotát tükrözte, a túlélésért küzdő producerek, mint veszett kutyák a Milánói Filmvásáron, legalább három vagy négy blockbuster frigyládáját akarták kifosztani egy füst alatt. Mad Max 2 futurizmus, Indiana Jones régészkedés, Rambo 2 dzsungelharc... Ami nem volt, az forgatókönyv. Annyi baj legyen; abba a piaci szegmensbe, ahová szánták, elég volt felmutatni a plakátot, és nyélbe lett ütve az üzlet. Azt mondod cinikus? Atlantisz hívja Ruggero Deodatót! Antonio Margheriti sci-fi/akció ripoff szaki  éppen a YOR, THE HUNTER FROM THE FUTURE-be ölte energiáit, így jobb híján Mr. Kannibál ölébe hullott a projekt. A rendező-kalandor volt annyira vagány, hogy megbízóinak a helyszínen improvizálva, izomból levezényelt egy all’Americana sci-fi akciót.

 
Floridai melójukért kapott ötvenezer dollárral a zsebükben a két fős fekete-fehér zsoldoshadsereg {Christopher Connelly (MANHATTAN BABY) és Margheriti go-to négere, Tony King (CANNIBAL APOCALYPSE; THE LAST HUNTER)} Oliver Onions betétdal kíséretében kihajózik az óceánra. Falling, falling, Black Inferno... Az apokalipszist a nyílt vízen kapják telibe, a pusztító szökőárért Atlantisz felemelkedése a felelős. Hogy poszt-atomikus legyen a jövőben (1994) játszódó történet, a jelenséget zátonyra futott orosz nukleáris tengeralattjáróból szivárgó radioaktivitás váltotta ki. Tökös hőseink kihalásznak a vízből két giallo-túlélőt, George Hiltont és Ivan Rassimovot; az olasz horror jövőjének letéteményesét, Michele Soavit, aki nyilván valamilyen másodasszisztensi szerepet is betöltött a kamerák mögött. Ha valóban 1994-ben járunk, akkor éppen bemutatják a DELLAMORTE DELLAMORE-t. A film jócsaját, a prekolumbián nyelvekből ledoktorált régésznőt Gioia Scola alakítja.
Scola kisasszony az olasz VIP-sztárocskák tipikus életútját járta be: Miss Tinédzser → fotónovella-modell → kisebb-nagyobb filmszerepek → férfimagazinok címlapjai → előzetes letartóztatás kokaincsempészet vádjával. Feltételezve, de nem megengedve, hogy az ATLANTIS forgatásán történt kábítószer fogyasztás, ami következik, az józan ésszel nehezen felfogható.

Miami rendezett kertvárosa pillanatok alatt harmadik világbéli romhalmazzá válik (üdvözlünk a Fülöp-szigeteken), az utcákon az „Atlantisz interceptorai” uralkodnak.


Tudniillik a MAD MAX széria olaszéknál Interceptor címen futott. Tudniillik továbbá, hogy a motorizált punkok, élükön a rettegett Kristálykoponyával, a felszínre került legendás kontinens őslakosainak újbarbár leszármazottai. Platón elbújhat az Inferno Italia pihent agyú filozófusai mögött. 

 

A CANNIBAL HOLOCAUST-botrány három éves büntijéből visszatérő Ruggero Deodato próbálta türtőztetni magát, csakhogy a vér nem vált vízzé. A köpőcsővel, baltákkal támadó banda egy bennszülött törzs futurisztikus megfelelője, fiatal lányból lángszóróval sütnek grillcsirkét premier plánban. Teljes tudatában küldetésének lehetetlenségével, a rendező non-stop akciózásokkal fedezte a marhaságot; lényegében gyilkolásból áll az egész, egy haláltánc, matchboxozó kisfiúk önfeledt lelkesedésével megkoreografálva. A Connelly kezébe nyomott csodafegyver majd a STRIKE COMMANDO plakátján kerül újra bevetésre ---

Az optikai trükkök, makettek és igazi helikopterek láttán biztosak lehetünk benne, hogy az utolsó líra is ki lett facsarva a költségvetésből. A Marcos-rezsim teljes támogatását élvező Fülöp-szigeteki forgatás különösen kifizetődőnek bizonyult, a filippínó kaszkadőrök halált megvető bátorsággal ugrottak fejest a semmibe. 

 
A poszt-apokaliptikusokra jellemző spagettiwesternes komorság hébe-hóba előfordul (a zenegéphez koppanó akasztott hulla emlékezetes), összességében a régi kalandsorozatok lezserebb szellemében történnek a dolgok, tele spontán elvetélő, majd megint csak spontán újra bedobott ötlettel. A filmkészítők mottója két egysorossal: "Hé, haver, hagyjuk, majd később beszéljünk róla." / "Ne aggódj miatta, csak csináld!" Ezer lírába fogadok, az első óra alapján nem mondod meg, hogy a sztori egy misztikus sci-fi extravaganzában fog kiteljesedni. Az olasz utánzatok utánozhatatlan világából fennmaradt artefaktum tuti tipp Italo trashből doktorált régészek számára.