2014. augusztus 26., kedd

Fulci & Romero: a könyv

Orosdy Dániel / Schreiber András
A   közgazdaság  horror mesterei:
Lucio Fulci & George A. Romero


"E kötetben Orosdy Dániel és Schreiber András közvetlen, olvasmányos stílusban, de tudományos alapossággal vizsgálja a modern horrorfilm két fontos figurája, az olasz Lucio Fulci (Farkasvér, Zombi, A pokol hét kapuja, Zombik városa) és az amerikai George A. Romero (Holtak-sorozat, Creepshow – A rémmesék könyve, Majomszeretet: Egy félelmetes kutatás, Stephen King: Halálos árnyék, Csonttörő) karrierjét, életét, fontosabb műveit és munkásságuk néhány eddig ritkábban elemzett vonatkozását. A horror mesterei nem kizárólag a műfajt és az alkotókat közelebbről ismerőket, illetve a filmmel aktívan foglalkozókat kívánja megszólítani, a portrék célja túlmutat az ismeretterjesztésen vagy a rémfilmekkel foglalkozó tudományos munkák szaporításán. Az olvasó az esszék révén képet kaphat a horror alműfajainak, különösen a zombihorrornak a fejlődéséről, az olasz és amerikai filmgyártás elmúlt 50 évéről, számtalan kevésbé ismert, de figyelemreméltó műről, alkotóról, stílusról, irányzatról, fogalomról, valamint a színes egyéniségű filmesekhez és sajátos mozijaikhoz kapcsolódó anekdotákról.


A Kapuk a Túlvilágra – Lucio Fulci élete, pályája és filmjeivel Orosdy Dániel a rendező horror műfaján kívüli munkáit is mérlegre helyezi, és jelentős ismeretanyag átadása mellett megpróbál válaszolni mindazokra a kérdésekre, melyek a rendező életművének ismerőit és az iránta érdeklődőket foglalkoztathatják: Tényleg „csak” horrorrendező volt, méghozzá elsősorban zombifilmeké? Kontár volt, megbízható iparos, vagy saját vízióját követő művész? Érdemes egyáltalán felfedezni a munkáit? ← költői kérdés (D.)


A George A. Romero, a zombikirály – Csonka portréval Schreiber András elsősorban a modern zombifilmek atyjának társadalomkritikus felfogását veszi szemügyre közelebbről, sajátosan értelmezését nyújtva e munkáknak, kitérve a zombifilm műfajának genezisére, és a rendező egyes művei közti tartalmi és témabeli összefüggésekre."


Eddig a szponzorált tartalom, de ha pocsék lenne a könyv (és nem lenne benne a Deliria linkje), nem reklámoznám itt az oldalon. 
A műfaji film, azon belül a horror hazai szakirodalma enyhén szólva szegényes, talán ha egy olyan tanulmánykötet látott napvilágot az elmúlt tíz-húsz-száz évben, ami a polcokra kívánkozik (A vámpírfilm alakváltozatai - Varga Zoltán kiváló és alapos munkája a témában). A most megjelenő Fulci/Romero split-könyv létjogosultsága tehát megkérdőjelezhetetlen, a Filmvilágban publikáló szerzők ráadásul értik a dolgukat. Na igen, az említett orgánum nem örvend túl nagy népszerűségnek a rovásírással tetovált, délidőben black metált hallgató horroristák körében, de az újságot rendszeresen átlapozgatva megállapíthatjuk, hogy az utóbbi években színre lépett egy új, "posztmodern" generáció, akinek már teljesen más a hozzáállása a nálunk sokáig lenézett, ill. semmibe vett műfajokhoz. Mi sem példázza ezt jobban, mint eme kötet, melynek egyik írója szerint akár a ZOMBI 3 is lehet "nagyon szórakoztató"!



Radikális töltetű témáját elegánsan puritán borító ellenpontozza, megfelelő távolságból nézve mintha Fulci & Romero, a két neves közgazdász okfejtéseit olvasnád a globális pénzpiaci folyamatokról (van pár csaj, akinek ez bejön). A közel 300 oldalas könyv hamarosan rendelhető lesz az interneten, állítólag boltokban is lehet majd kapni (fogy.ár 2690Ft). Addig is, egy példányt nyerhet az a Deliria-olvasó, aki először elküldi emailben - designhernadi(X)gmail.com - annak a négy, nálunk videokazettán megjelent Lucio Fulci George A. Romero filmnek a címét, amit az alábbi VHS-leírások takarnak: GAME OVER!




A nyertes nevét itt a lap alján fogom közzé tenni. - Aki nem más, mint Székely Ádám. Hm, honnan ismerős ez a név?
Ha forgalmazásba kerül a könyv, ki fogok tenni egy linket az oldalsávba.