2007. december 8., szombat

EMANUELLE E FRANÇOISE - LE SORELLINE (1976)

Aristide Massaccesi (aka. Joe D'Amato), olasz thriller de szexi

Fekete Emánuel, Sárga Emánuel, Emánuel Afrikában, Emánuel börtönben, Emánuel kannibálok között... Just Jaeckin szoftcore libertine nőcijének klónjaival boxszetteket lehet rekeszteni. Legtöbbjük ma már annyira érdekes, mint egy megsárgult Lui magazin, de azért sikerült kitermelni minimum kettőt, ami igazi, ötcsillagos eurotika: EMANUELLE IN AMERICA és EMANUELLE E FRANCOISE.


A krónikus kapcsolatfüggő Francoise öngyilkosságot követ el, miután inflagrantin kapja élete szerelmét, Carlót. Emanuelle, Francoise nővére bosszút áll a férfin.

A projekt eredete egy 1968-as görög erotikus filmhez vezethető vissza (Καυτή εκδίκηση του σεξ ~ "Forró szexbosszú"), aminek olasz exportverzióját Bruno Mattei (HELL OF THE LIVING DEAD; THE OTHER HELL) készítette elő. Hogy a rendező Massaccesi és a társíró Mattei pontosan mennyit vett át a beszerezhetetlen eredetiből, azt nem tudni.
 

Olasz szexfilmhez képest nagyon jól van összerakva a két idősíkkal operáló forgatókönyv: Emanuelle lassan behálózza Carlót, miközben a flashbackekben a férfi pokolra küldi Francoise-t. A végkifejlet majdnem olyan brutális, mint Massaccesi későbbi horrorfilmjei. És amíg az állkapocskiakasztó utolsó felvonásig eljutunk, kapunk egy szépen fényképezett, remek muzsikával aláfestett erotikus thrillert. Hogy ez éppen Bruno & Joe-nak jött össze? Hát istenem, nekik is voltak jó napjaik.
Luigi Montefiori (nem, ez még nem az ABSURD!)
 
Az erotikus periódusát ezzel a filmmel megkezdő Massaccesi következő Emanuelle-klasszikusa is legalább ennyire jól sikerült, de az már más műfaj. Az EMANUELLE IN AMERICA egy kőkemény hardcore-trip a világ körül, amiben az egzisztencialista lazaságnak még az állatszex és a snuff is jól áll. Az idegenvezető egy pillekönnyű intimbetét, Laura Gemser, avagy a "Fekete Emanuelle".

A szerelem dalára,
elindult Emanuelle,
ledobva láncait,
távol otthonától
kóborolt Emanuelle,
elkísérte vágyait....

Szerette Őt
a trópusi nap
törtek a szívek
egy lány miatt.
Boldog legyen,
vagy csak szabad?
Hagyta, hogy mások válasszanak.
(©Gergely Róbert és szalonzenekara)