2017. november 5., vasárnap

Havi DVD agybaj: italodisc-o-téka


The Return of ZOMBI 3: egy Fülöp-szigeteki katonai bunkerben nemrég megtalálták a film elveszettnek hitt negatívját. A celluloid tekercseket tartalmazó fémdobozok felnyitásakor nitrát tartalmú gázok szabadultak fel, az egyik technikus a helyszínen szörnyet halt, egy másik, akinek szó szerint lemállott az arcbőre, azóta is kórházi kezelésre szorul. 
A lényeg, hogy az italotrash-baleset végre tetszetős körülmények között tért vissza, tudniillik a régebbi DVD-kiadáson a véresebb pillanatokat és a teljes bevezetőt gyengébb minőségű videoszalagról másolták be. A 88 Films kiadványa az utolsó szó az ügyben, egészen addig, amíg valaki fel nem támasztja Bruno Matteit egy audiokommentár erejéig. 
http://deliriahungaria.blogspot.com/2009/02/claudio-fragasso-kulonos-elete.html
"És van ott egy bűvös dzsinn, aki alig várja, hogy teljesítse a kívánságodat." Remastered STRIKE COMMANDO, plíz! 

A THE CHURCH esetében ne dőljünk be a "the longest ever version" borítószövegnek, a Shameless feljavított kópiájának hossza ugyanaz, mint az eleddig ismert verzióké. Újdonság az olasz szinkron jelenléte, ami - surprise, surprise - majdnem olyan csapnivaló, mint az angol. Michele Soavi a lemezen mellékelt interjúban (az egyetlen extra) rendkívül diplomatikusnak mutatkozik, az eltelt idő - és a beletörődés, hogy nem lesz többé alkalma hasonló filmet megrendezni - úgy látszik megszépítette az emlékeit. Amikor az utolsó snittben Asia Argento belenéz a "pokol bugyrába", ahhoz a kis félmosolyhoz a pofiján Soavi ragaszkodott. Egy éleslátásról tanúskodó döntés, harmóniában azzal az egyházundorral, amire rábetonozták a filmet.