2012. február 1., szerda

láttukmég (01.)

"De aztán fény tört át a ködön. Egy jól megrakott tábortűz égett a parton, messzire világított. A hajón a világítótorony fényének vélték, és feléje fordították a kormányt, hogy kiköthessenek..."

THE FOG
(1979/USA - John Carpenter)
Egyszerű - nagyszerű. In Panavision.
(A B-Roll dvdjének borítóján a képarány el van írva.)
A DEAD & BURIED-et azért nem adnám oda érte.
****

POLTERGEIST
(1982/USA -  Steven Spielberg  Tobe Hooper)
Kísértet járja be a horrorfilmet, Spielberg kísértete.
A maga manipulatív (spielbergi) módján persze nem rossz, de legközelebb inkább a TEXASI LÁNCFŰRÉSZES-t veszem elő, ha pedig tévéfüggő amerikaiakat akarok látni, ott van a jóval *szellemesebb* Rém Rendes család.
**½

FORBIDDEN PHOTOS OF A LADY ABOVE SUSPICION
(1970/IT - Luciano Ercoli)
Itáliai bemutatásakor népszerűnek bizonyult giallo hidat képez a sorozatgyilkosságoktól mentes lélektani-thrillerek és a pikánsabb Sergio Martinók között. Éppen átmenetisége miatt a két szék közé hezitálja magát (egyáltalán nem véres, és csak mérsékelten szexi), a DEATH WALKS-os Luciano Ercoli rendezése azonban stílusban nem hagy kívánnivalót maga után - elsőfilmesként több mint korrekt munkát végzett. Morricone zenéje még a szokásosnál is fantasticóbb!
***½

RIVELAZIONI DI UN MANIACO SESSUALE AL CAPO DELLA SQUADRA MOBILE
(1972/IT - Robero Bianchi Montero)
Sleaze-giallo sok ismerős arccal és némi félvállról vett rendszerkritikával. Ellentétben Luciano Ercolival, itt egy hadak útját megjárt (első filmje 1943-ban készült!) rendező nyúlt az anyaghoz. Az eredmény egy invenciót nélkülöző, cinikus, rutinból kirázott olasz ero-krimi, amit csak a műfaj sokatlátott és mindentmegnéző kedvelőinek tudok ajánlani.
A családi hagyományt Montero fia, Mario Bianchi folytatta olyan remekművekkel, mint a SATAN'S BABY DOLL.
**½

JEANS BLUES: NO FUTURE
(1974/JP - Sadao Nakajima)
Tragikusan cool Bonnie & Clyde road-movie/erőszak-pinku a FEMALE PRISONER SCORPION széria sztárjával.
Nem vall túl nagy fantáziára a Toei részéről, hogy Meiko Kajira ismét az ikonikussá vált "hallgatag shotgunos bosszúálló" szerepét osztották, maga a film viszont nem okoz csalódást: vizuálisan pöpec, a zene rock&roll, néhol kicseszettül brutál, és nem rest jól beszólni a japcsiknak (főhősünk a nemzeti zászlón gyakorolja a célbalövést). Ebben egyébként már biztos vagyok: 1974 a globális exploitation-filmművészet legkirályabb évjárata volt! Csak néhány a Delirián is szerepelt '74-es címek közül: 
****

KARATE WARRIORS
(1976/JP - Kazuhiko Yamaguchi kultikus karate filmje)
Akcióorgia Sonny Chibával. < STREETFIGHTER   
***

THE 18 BRONZEMEN
(1976/TW - Joseph Kuo kultikus kung-fu filmje)
A Black Mirror pocsék teliképes kópiája majdnem élvezhetetlenné teszi ezt az amúgy élvezetes old-schoolert.
***

EL SECRETO DEL DR.ORLOFF
(1964/SP - Jess Franco)
A hatvanas évek elején, az egyre pezsgőbb euro-horror színtéren a THE AWFUL DOCTOR ORLOFF-nak sikerült egészen egyedi hangvételt megütnie - a spanyol-francia koprodukció lett Jess Franco első nemzetközi sikere, Dr. Orloff és emberi robotja pedig többször is visszatért a hosszú és termékeny pályafutás során.
A SECRETO beleillik Franco fekete-fehér, DIABOLICAL DOCTOR Z-vel záródó periódusába: zseniális fényképezés és (egyenlőre még) mértéktartó szexadelica. A scifi-horror mellett családi pszichodrámát, vígjátéki elemeket és zenés kuplékat is felvonultató film ágrólszakadt producerei nem tudták kifizetni az eredeti Orloff-sztár, Howard Vernon repülőjegyét, ezért egy szakállas, kövér faszi játssza a szerepet! Hogy még cifrább legyen a dolog, a dvdre került francia változatban Jekyllnek hívják a doktort.
A zongoránál: Jess Franco
Annak ellenére, hogy bizonyos JF-szakértők nem tartják egy sikerült darabnak, én mindenképp a jobb Francók közé sorolnám, nem feledve, hogy egy mezei, Deliriára csak véletlenül keveredett olvasó/néző valószínűleg túl elborultnak fogja találni a cuccost ahhoz, hogy értékelni tudja.
***½
-----------------------------------
Kémeink jelentik Hong Kong-ból:
Legutóbbi produkciójával Jackie Chan is becsatlakozott a PRC propagandagépezetbe, megérdemli hát a Részeges Karatemester, hogy egy kicsit rápirítsunk. A Magyarországon is népszerű CITY HUNTER egyik jelenetében Jackie a Streetfighter videojáték karaktereinek bőrébe bújik:


Ez az ötlet egy korábban bemutatott low-budget hongkongi akcióvígjátékból lett elcsórva (SUPER LADY COP):